Στον ανακριτή θα οδηγηθούν σήμερα Δευτέρα, περίπου στις 11 το πρωί, οι εννέα κατηγορούμενοι ως διακινητές μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο που έχει συγκλονίσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι συλληφθέντες, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες που αφορούν παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300, άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο και οι πακιστανικές Αρχές προχώρησαν σε δέκα συλλήψεις ατόμων που θεωρείται ότι είχαν σχέση με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Χθες Κυριακή, αργά το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν εννέα διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για μάρτυρες–κλειδιά, στους οποίους είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι συλληφθέντες.

Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια, καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας νοσηλεύονταν μέχρι και χθες Κυριακή 18 άνθρωποι, ενώ στη δομή της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι από τους συνολικά 104 διασωθέντες, συρρέουν καθημερινά φίλοι και μέλη των οικογενειών τους για τους επισκεφθούν. Στη δομή φτάνουν και συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Όπως έχει ανακοινώσει το Λιμενικό, οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται και σήμερα για αγνοούμενους, για έκτη ημέρα. Στις έρευνες συμμετέχουν μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ωστόσο, νέα στοιχεία προκαλούν αμφιβολίες για τον χειρισμό από την πλευρά των ελληνικών Αρχών στην υπόθεση. Τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτουν διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε να στηθεί ευρεία επιχείρηση διάσωσης.

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες προσφύγων που υποστηρίζουν ότι το ναυάγιο προκλήθηκε μετά την απόπειρα του Λιμενικού να ρυμουλκήσει το πλοίο έξω από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται υπό την ευθύνη της Ελλάδας.