«Η Ρωσία όχι μόνο θα αποτύχει να κυριεύσει περαιτέρω εδάφη στην Ουκρανία, αλλά θα χάσει αυτά που κατέχει σήμερα και πρέπει να ετοιμάσει τους πολίτες της» δήλωσε χθες Κυριακή στο βραδινό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική και δεν θα υπάρξει καμία» πέραν του να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι βήμα βήμα οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στην απελευθέρωση της χώρας και συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει νέες δεσμεύσεις για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους του εντός της εβδομάδας.

Ακόμη, ο Ζελένσκι ειρωνεύτηκε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν μόνο δύο τέτοια συστήματα ανεπτυγμένα στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι ούτε ένα σύστημα Patriot δεν έχει καταστραφεί και υποστήριξε πως τουλάχιστον 36 ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες φιλορώσος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριό στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, αν και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Πρόκειται για σπάνια αναγνώριση από πλευράς αξιωματούχων προσκείμενων στη Μόσχα πως η ουκρανική πλευρά προέλασε στην αντεπίθεσή της. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό Πιατιχάτκι, παρότι υπέστησαν -κατ’ αυτόν- «κολοσσιαίες απώλειες» και έχασαν εκατοντάδες άνδρες.