Υποχωρεί σήμερα Δευτέρα η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, χάνοντας μερικά από τα κέρδη του μήνα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας εν μέσω κινδύνων εφοδιασμού και του θερμού καιρού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει πτώση 10% στα 31,25 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περίπου 15% στον μήνα, έπειτα από μια σειρά απρογραμμάτιστων διακοπών παραγωγής και προειδοποιήσεων για θερμό καιρό, προκαλώντας νευρικότητα στους traders σχετικά με την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης.

Έπειτα από εβδομάδες ταραχώδους μεταβολής των τιμών, η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου υποδηλώνει ότι μπορεί να επιστρέψει κάποια σταθερότητα στην αγορά. Τα αποθέματα παραμένουν πληρέστερα από ό,τι συνήθως για την εποχή, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω διακοπών -ή μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης καυσίμων μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών- θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει απειλή για τον εφοδιασμό της περιοχής εν όψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

Θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται σε τμήματα της βόρειας Ευρώπης στις αρχές της εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη Maxar Technologies. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ψύξη, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις τιμές.

Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου ανέδειξε τις επιπλοκές για τους traders, οι οποίοι αξιολογούν τώρα αν η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη αρκετά σοβαρή ώστε να συνεχιστεί η εισαγωγή επιπλέον φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Inspired Energy.

Ενώ εξακολουθεί να φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο αποθήκευσης του 90% έως τον Νοέμβριο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η βραχυπρόθεσμη ζήτηση -λόγω της ανάκαμψης της Ασίας ή των μεγαλύτερων αναγκών ψύξης- θα μπορούσε να επηρεάσει το σχέδιο, ανέφεραν οι αναλυτές.