«Συγκλονισμένος» δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον θάνατο ενός 17χρονου που σκοτώθηκε από τη γαλλική αστυνομία, ενώ η κυβέρνηση έκανε έκκληση για «ηρεμία» έπειτα από μια νύχτα έντασης στα προάστια του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν μετέφερε τις δηλώσεις Μακρόν και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία έπειτα από μια νύχτα συμπλοκών στη Ναντέρ, όπου ζούσε ο 17χρονο, τον οποίο σκότωσε χθες Τρίτη αστυνομικός κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Χθες ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στο προάστιο του Παρισιού μετά τον θάνατο του 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες το πρωί. Πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν αρχικά ότι αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο μοτοσικλετιστές της. Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό- εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν αυτός προσπαθεί να φύγει επιταχύνοντας.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι» – δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.