«Ζήτημα χρόνου» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, όπου μεγάλο αγκάθι υπήρξε το Μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι 27 δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης δύο χωρών, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, προσθέτοντας: «Θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πιστεύω ότι θα απηχούν τις απόψεις των υπόλοιπων 25 μελών».

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, καθώς και ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητά της. «Θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουμε με τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή και των δύο. Ευκαιρία για να επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι συνεννόησης, χωρίς η Ελλάδα να κάτι σε τίποτα πίσω. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε περιορισμένη τουρκική δραστηριότητα και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές να αποτρέπουμε βάρκες να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύω θα υπάρχουν και επαφές σε επίπεδο υπουργών, όπως του Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στη συνάντηση στο Βίλνιους».

Απέρριψε επίσης τα περί αποχώρησης της Frontex από τη φύλαξη των συνόρων και τόνισε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου στη Χειμάρρα. «Προσβλέπω πολύ γρήγορα το θέμα αυτό να επιλυθεί» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα συμπεριλάβει τη μη επίλυση στην αξιολόγηση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Live η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη