Τα αιολικά πάρκα συνεισέφεραν 4 διsς ευρώ στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάιο του 2023. Αποτελώντας μία εκ των δύο βασικών μορφών ΑΠΕ, η αιολική ενέργεια συμμετέχει κατά 50% στο μείγμα ανανεώσιμων πηγών (με το άλλο 50% να ανήκει στα φωτοβολταϊκά) και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, χωρίς τα αιολικά που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, η κρίση των τιμών ενέργειας θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές.
Μέσα στο 2022, τα αιολικά παρήγαγαν το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών και εξοικονόμησαν τόσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα, δηλαδή από το 74% των επιβατηγών που κυκλοφορούν στη χώρα. Ως προς τις εκπομπές CO2, η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί με 11,5 εκατ. στρέμματα δάσους φυτεμένα με πάνω από 510 εκατ. δέντρα.
Οι επιστροφές των 4 δισ. ευρώ στους καταναλωτές
Με βάση την επεξεργασία επίσημων και δημοσίων στοιχείων για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023, χάρη στα αιολικά πάρκα επιστράφηκαν στους καταναλωτές σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άμεση επιστροφή της σημαντικής διαφοράς του συνολικού ποσού που κατέβαλαν οι προμηθευτές μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας για την αιολική παραγωγή και της σταθερής χαμηλής τιμής με την οποία αμείφθηκαν τα αιολικά πάρκα, μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων που συνάπτουν με τη δημόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ. Η άμεση αυτή επιδότηση είναι 2,6 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, παρά την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, η αιολική ενέργεια παρέμεινε φθηνή και έτσι κρίθηκε ότι τα αιολικά πάρκα δεν χρειάζονται άλλους πόρους όπως π.χ. τα έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων. Η έμμεση αυτή επιδότηση είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Πώς η αιολική ενέργεια μειώνει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας. Οι προμηθευτές καταβάλλουν την υψηλή αυτή τιμή για το σύνολο της ενέργειας που αγοράζουν από το χρηματιστήριο για να προμηθεύσουν τους πελάτες τους. Το υψηλό αυτό κόστος βαραίνει τους καταναλωτές και προκάλεσε τεράστια πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όμως, η ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά πάρκα αμείβεται με σταθερή χαμηλή τιμή που αντιστοιχεί στο χαμηλό κόστος τους, ασχέτως της τιμής του χρηματιστηρίου, παρόλο που οι προμηθευτές έχουν καταβάλει για αυτή την ενέργεια την υψηλή χρηματιστηριακή τιμή. Η διαφορά επιστρέφεται στους καταναλωτές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν το 2022 το 21,5% της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας ήτοι το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν είχαμε περισσότερα αιολικά πάρκα, το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.