Ερωτήματα και υποψίες για νέου τύπου διαπλοκή προκαλεί η απόκτηση από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική (συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα). Η συναλλαγή συνοδεύεται από καταγγελίες τραπεζικών στελεχών περί άσκησης πιέσεων από κυβερνητικά στελέχη, ενώ η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς σε λιγότερο από δέκα ημέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του πλειστηριασμού για την περιουσία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η χθεσινή αγοραπωλησία δρομολογεί ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ, επηρεάζοντας κατ’ αρχάς την τύχη των εταιρειών Πήγασος, ΔΟΛ, Mega και των εκατοντάδων εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο, που εξέδωσαν η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος, η πρώτη προέβη στην πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της δεύτερης, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου. Η Πήγασος Εκδοτική διατηρεί το 13,09% της Τηλέτυπος. Το τίμημα που κατέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς πηγές σε 5 εκατ. ευρώ. Πηγές από την πλευρά Μπόμπολα υποστηρίζουν ότι το 75% των εσόδων από τη συναλλαγή θα δοθεί στις τράπεζες για αποπληρωμή έστω και ενός μικρού μέρους των οφειλών της Πήγασος και το υπόλοιπο 25% θα δοθεί στους εργαζομένους της Πήγασος, στους οποίους οφείλονται συνολικά δεδουλευμένα 5 μηνών. Ο κ. Φ. Μπόμπολας δεσμεύτηκε την περασμένη Παρασκευή να καταβάλει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη στους εργαζομένους ένα δεκαπενθήμερο.

Το εάν θα καταβληθεί μέρος των οφειλών προς τους εργαζομένους θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δεσμεύσουν το σύνολο των 5 εκατ. ευρώ για τη μείωση των απαιτήσεων που έχουν από την Πήγασος. Αλλωστε οι ίδιες δεν έχουν επιτρέψει έως τώρα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega από τους δεσμευμένους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας Πήγασος, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στις 31/12/2016 σε 153,41 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αναχρηματοδοτήθηκε την τελευταία διετία. Πηγές κοντά στους κ. Μπόμπολα και Σαββίδη υποστηρίζουν ότι το ποσοστό που εξαγόρασε ο δεύτερος δεν ήταν ενεχυριασμένο, κάτι, πάντως, που από τις τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται πλήρως. Τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στην «Κ» υποστηρίζουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι τράπεζες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων και δέχθηκαν έντονη πίεση από κυβερνητικούς παράγοντες για να συναινέσουν στην αγοραπωλησία.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών με τις τράπεζες εκτιμούν ότι απομακρύνεται το σενάριο εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Πήγασου από τον Ιβάν Σαββίδη με «γενναία» διαγραφή δανείων, σενάριο που εξαρχής είχαν απορρίψει οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να εφαρμοσθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΔΟΛ, η εταιρεία Πήγασος δηλαδή να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.

Ο Ιβάν Σαββίδης, εξάλλου, φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά ή πρόκειται να το πράξει στο πλαίσιο του πλειστηριασμού που θα διεξαχθεί για την περιουσία του ΔΟΛ. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 31 Μαΐου και μέχρι στιγμής φέρεται να υπάρχουν πάνω από 12 ενδιαφερόμενοι. Στην προς εκπλειστηριασμό περιουσία περιλαμβάνεται σημειωτέον και η συμμετοχή του ΔΟΛ στο Mega που ανέρχεται σε 22,11%.

Ανακοίνωση με αιχμές κατά κυβέρνησης και τραπεζών από Ν.Δ.

Κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης γίνεται για μία ακόμη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Προηγήθηκε η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την απαλλαγή της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ από πρόστιμο που είχε καταλογισθεί παλαιότερα για λαθρεμπόριο. Η χθεσινή συναλλαγή με τον κ. Φώτη Μπομπολα προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε χθες εκτενή ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία καταγγέλλεται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών.

«Χέρι χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπεζών. Η συμφωνία Μπόμπολα-Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του Mega, αποτελεί μία ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δύο επιχειρηματιών. Από τη μια πλευρά ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος –για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους– δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του, και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

• Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;

• Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;

• Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων; Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς».

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, περιορίστηκε να απαντήσει στις καταγγελίες της Ν.Δ. με ένα σύντομο non paper: «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr