Συγκριτικά πιο ήρεμη ήταν η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Γαλλία, έπειτα από πέντε συνεχόμενα βράδια ταραχών, οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού.

Έως τη 1.30 τοπική ώρα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε 78 προσαγωγές σε όλη τη γαλλική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιο μείζον επεισόδιο. Στο Παρίσι και τα προάστιά του προσήχθησαν 20 άτομα, σύμφωνα με τη νομαρχιακή αστυνομική διεύθυνση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα τους προέδρους των δύο Σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου και αύριο Τρίτη τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Μακρόν θέλει να αρχίσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Γαλλία.

Σε πέντε βράδια ταραχών, έως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών περίπου 5.000 αυτοκίνητα κάηκαν, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, έγιναν 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, ενώ πάνω από 700 είναι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου…

«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Χθες το απόγευμα, η γιαγιά του εφήβου ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Ναντέρ κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει», απηύθυνε μήνυμα σε όσους συμμετέχουν στις ταραχές, να μη σπάνε βιτρίνες, να μηνδιαλύουν σχολεία και λεωφορεία.

«Αποκαμωμένη», «συντετριμμένη», ζήτησε επίσης ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού να πληρώσει για την πράξη του «όπως όλοι», διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Μερικές ώρες νωρίτερα, Γάλλοι πολιτικοί εξέφραζαν τον φόβο πως ξεπεράστηκε «το όριο» με την επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ χθες Κυριακή, όταν αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό εισέβαλε στο σπίτι του. Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας». Τρεπόμενη σε φυγή με τα δυο μικρά παιδιά του ζευγαριού, η σύζυγος του δημάρχου Βενσάν Ζανμπράν, η Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου, υπέστη κάταγμα στην κνήμη και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήθελαν να κάψουν το σπίτι» και όταν «κατάλαβαν πως βρισκόταν κάποιος στο εσωτερικό, αντί να σταματήσουν, απεναντίας, έριξαν ομοβροντία πυροτεχνημάτων, κάτι που ήταν εντελώς τρελό», είπε ο Βενσάν Ζανμπράν στη γαλλική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα απειλούσαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου», είπε με αγανάκτηση καλώντας να υπάρξει αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου.

Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.