Τελικά η «Μπλε Φάλαινα» εμφανίστηκε και στη χώρα μας. Κι εδώ που τα λέμε, δεν γινόταν να μην έλθει.
Με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» αποκαλείται ένα πολύ επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» που προσελκύει παιδιά στην εφηβεία, τα οποία είναι επιρρεπή στην είσοδο σε αχαρτογράφητα ηλεκτρονικά νερά που φαντάζουν γοητευτικά. Κάτι θα έχει πάρει ενδεχομένως γι’ αυτό το αυτί σας.
Στο συγκεκριμένο «παιχνίδι» ο «διαχειριστής» αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμούς κι εγχειρήματα που μπορούν να κοστίσουν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους.
Στη Ρωσία, απ’ όπου ξεκίνησε, η «Μπλε Φάλαινα» συνδέεται ήδη με 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ έχει σημάνει πλέον συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το «παιχνίδι» διαρκεί 50 μέρες και η εγκατάλειψη του είναι μεν δυνατή, αλλά πολύ δύσκολη. Οταν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο «διαχειριστής» αρχίζει τις απειλές προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Ομως, ακόμη κι αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την «ομάδα» των «διαχειριστών», αυτή επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού.
Η «Μπλε Φάλαινα» ονομάζεται «παιχνίδι» γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application. Δεν μπορεί δηλαδή να το βρει κάποιος μέσω μιας εφαρμογής.
Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι καταγγελίες στην Αστυνομία και στην αρμόδια Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συγκεκριμένα κρούσματα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, κυρίως όμως να τα ενημερώνουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών», προσέχοντας παράλληλα να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και το «κλειδί» με το οποίο οι γονείς μπορούν να ασφαλίσουν τα παιδιά τους από επικίνδυνες διαδικτυακές δραστηριότητες. Να τα παρακολουθούν, δηλαδή, όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, γνωρίζοντας στο μέτρο του δυνατού ποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επισκέπτονται κι ελέγχοντας (όσο μπορούν) το σχετικό ιστορικό.
Διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ανεπίτρεπτο ανήλικα παιδιά να βρίσκονται με τις ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, κλειδωμένα μάλιστα στο δωμάτιο τους και ανέλεγκτα από την οικογένειά τους.
Και μπορεί μεν έτσι οι γονείς να εφησυχάζουν ότι τα παιδιά τους είναι στο σπίτι τους και προστατευμένα από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά μόνο υπό έλεγχο και ασφαλή δεν είναι.
Κοντολογίς, ο καθ’ όλα θαυμαστός κόσμος του διαδικτύου δεν κρύβει μόνο πολλές παγίδες, απάτες και αυταπάτες, μέσα από την (ελκυστική) εικονική πραγματικότητα που προσφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις παραμονεύει σ’ αυτόν ακόμη και ο θάνατος, που έρχεται ακόμη και από μια… «φάλαινα».
Προσοχή, λοιπόν, και πάλι προσοχή, ιδίως στα παιδιά.
Πηγή: http://pelop.gr