Σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο από την τουρκική άρνηση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προχωρά σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μόλις λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ θα υποδεχθεί σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση έστω και στο παρά πέντε.

«Είναι εφικτή μια θετική απόφαση για τη Σουηδία στη Σύνοδο» είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Politico».

Ωστόσο, τόσο η Άγκυρα όσο και η Βουδαπέστη θα χρειαστεί να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ στα εθνικά κοινοβούλιά τους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο πριν από τη συνάντηση των 31 ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία. Παρ΄όλα αυτά ο Στόλτενμπεργκ δηλώνει πως «μια πολιτική απόφαση είναι εφικτή».