Στην απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων -για λόγους ασφαλείας- από περίπου το 1/5 των νομών της Ιαπωνίας πρόκειται να προχωρήσουν οι Αρχές της Κίνας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή τα κινεζικά τελωνεία, μετά την απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει στον ωκεανό νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση των κινεζικών τελειών, εφεξής η Κίνα -ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως- θα ελέγχει εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, πάνω απ’ όλα τα αλιεύματα.

Επίσης, τονίζεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνίαμ, με σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για εβδομάδες το Πεκίνο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει στη θάλασσα νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε αυτή την εβδομάδα την έγκρισή του για ρίψη στη θάλασσα, έπειτα από επεξεργασία του, ενός εκατομμυρίου τόνων νερού που χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η καταστροφή στη Φουκουσίμα – ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, η έκθεση του ΔΟΑΕ με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματά της δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.