Δεν θα διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρούτε υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του τέταρτου υπουργικού συμβουλίου του, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές.

Το Σάββατο, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που προήλθε από ρήξη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για τις μεταναστευτικές πολιτικές, ο Ολλανδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ με αντικείμενο συζήτησης τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αποχωρώντας από το παλάτι, ο Ρούτε αρνήθηκε να μιλήσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον βασιλιά, που κράτησε μιάμιση ώρα, λέγοντας μόνο στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για εμπιστευτικές συναντήσεις».

Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η διάλυση της Βουλής, αλλά πρώτα θα υπάρξει συζήτηση για την παραίτηση της κυβέρνησης στην ολλανδική Κάτω Βουλή που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν εκλογές, που αναμένονται τον Νοέμβριο.

Ο 56χρονος Ρούτε βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.