Στις ρυθμίσεις στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατάργηση της ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και την έκδοση σύνταξης για οφειλέτες ΕΦΚΑ μίλησε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του.
«Έχουμε βάλει ως στόχο να βγει στη δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων δέκα
ημερών. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα έρθει προς ψήφιση στη
Βουλή» σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός, ενώ για την κατάργηση της ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους ανέφερε: «Θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τη διαγραφή του 30% της κρατήσεως στους συνταξιούχους, όπως γίνεται σήμερα εφόσον έχουν κάποια άλλη εργασία. Άρα θα ρυθμίσουμε ένα ζήτημα το οποίο αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοί τη στιγμή, επειδή κάνουν ένα ή δύο μεροκάματα τον μήνα ή την εβδομάδα χάνουν το 30% της συντάξεώς τους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με τις υπηρεσίες για το πώς θα το φτιάξουμε, ώστε να μην αδικηθεί κανένας. Δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ. Οι νόμοι ισχύουν πάντα από την μέρα που ψηφίζονται και μετά».
Για την έκδοση σύνταξης για οφειλέτες ΕΦΚΑ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Θα θεσπίσουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, για να ξεχωρίσουμε αυτούς που χρωστούν στον ΕΦΚΑ
πάνω από 20.000 ευρώ, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ή πάνω από 6.000 ευρώ, αν είναι αγρότες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν για να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς δεν μας ενδιαφέρουν».
Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε: «Ο σκοπός μας είναι να τηρήσουμε πλήρως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και πολλά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν νωρίτερα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στόχος μας είναι να ξέρουμε ακριβώς πόσο εργάζεται ο κάθε εργαζόμενος και να αμείβεται αυτό που του αναλογεί».