Την εκτίμηση ότι η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μεγεθύνει την απειλή να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εξέφρασε χθες Τρίτη ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου κράτη-μέλη υποσχέθηκαν στο Κίεβο περισσότερα όπλα και οικονομική βοήθεια, ο Μεντβέντεφ επέμεινε στο ότι η βοήθεια της Δύσης δεν θα εμποδίσει την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα όταν εξαπέλυσε την επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Η εντελώς παλαβή Δύση δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε τίποτε άλλο… Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αδιέξοδο. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έρχεται πιο κοντά» ανέφερε ο Μεντβέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram, προσθέτοντας: «Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; Όλα είναι προφανή. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με τους ίδιους στόχους».

Ο Μεντβιέντεφ, ο οποίος όταν βρισκόταν στην προεδρία της Ρωσία αυτοπροβαλλόταν ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, πλέον έχει μετατραπεί σε «γεράκι» με σκληρή ρητορική κατά της Δύσης, ενώ διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι αντανάκλαση του πώς σκέφτεται η ρωσική ελίτ.

Εξάλλου, ο Μετβέντεφ τάχθηκε χθες υπέρ της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, αυτού του «απάνθρωπου όπλου», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν ήδη τέτοιες οβίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα στείλουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας οβίδες διασποράς, πυρομαχικά που έχουν απαγορεύσει πολλές χώρες του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν «παρόμοια» οπλικά συστήματα αν παραδοθούν τέτοια πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό.

Μόσχα και Κίεβο έχουν αλληλοκατηγορηθεί πως έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά στον πόλεμο, ο οποίος πλέον έχει ξεπεράσει τις 500 ημέρες.