«Αν η Σερβία προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ, αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα αλλά θα ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ένα ρήγμα στην κοινωνία που θα κράταγε για δεκαετίες, οδηγώντας σε μακροχρόνιες συνέπειες , καθώς το 75% του πληθυσμού της χώρας είναι αντίθετο με την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε διάλεξη προς τους φοιτητές της Σχολής Αμύνης, ο Βούτσιτς είπε ότι, «η Σερβία πρέπει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα» Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να ακούμε τον Πούτιν και τον Ραγκόζιν να λένε ότι η Ρωσία και η Σερβία δεν είχαν ποτέ καλύτερες σχέσεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι έχουμε φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο συνεργασίας», είπε .

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει ένα Εθνικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, του οποίου θα ηγείται ο απερχόμενος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς. Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι ένα διυπουργικό συντονιστικό όργανο που θα εποπτεύει συνολικά τους τομείς συνεργασίας με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο κ. Βούτσιτς είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί είτε στις 11 Ιουνίου, είτε στις 12 είτε στις 13 Ιουνίου, και τόνισε ότι, «σε αντίθεση με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δεν έχει μόνο τρία ονόματα στο καρνέ του αλλά περισσότερα», και ότι η ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Σερβίας θα γίνει μετά τις 20 Ιουνίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των Κυριακάτικων εφημερίδων ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς
θα τοποθετηθεί νέος αρχηγός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, (BIA), σημειώνοντας ότι ο Γκάσιτς , «είναι ένας άνθρωπος με πολλές ικανότητες και ότι δεν υπάρξει καμία αμφιβολία για την πίστη του στη Σερβία».

 

ΠΗΓΗ