Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας παράλληλα την ιδεολογική πλατφόρμα του, η οποία βασίζεται σε ένα «αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος που να παράγει πλούτο».
Κάνοντας λόγο και για συνεργασίες με τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά ο πρώην υπουργός ανέφερε αρχικά: «Υπάρχει ένα δίπολο πάνω στο οποίο κινούμαστε, η συνέχεια και η τομή.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Μακρίνα Κώστη Βιόλα, η Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Δημήτρης Βίτσας, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο συντονιστής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βαγγέλης Αποστόλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωστής Στρατής.
«Απαιτούνται ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα. Θέλω ο πρόεδρος να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θέλω να δώσω εμπιστοσύνη κι αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Να είμαστε ένα κόμμα του πολιτισμού που δεν θα λαϊκίζει» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη συνέχεια και τα όσα πετύχαμε και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια να ρυθμίσουμε το χρέος ακριβώς γιατί πείσαμε. Επίσης επιτυχία η Συμφωνία των Πρεσπών, που αν ακόμα κι αν δεν του αναγνωριζόταν τίποτε άλλο, γι’ αυτή τη συμφωνία θα έμενε στην Ιστορία».
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αναγκαίες κρατικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τις γυναίκες, το Μεταναστευτικό, τις ενεργειακές κοινότητες, την κυκλική οικονομία, καθώς και τα σχολικά γεύματα και τη σύνδεσή τους με την οικολογική παραγωγή.
«Στις εκλογές ίσως δεν πιάσαμε την ψυχολογία των ανθρώπων που ήθελαν μια σταθερή κατάσταση μετά απ’ αυτά που πέρασαν… Να απευθυνθούμε και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Άλλο σε ποιον απευθύνεσαι και άλλο ποιος είσαι εσύ. Πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας και τις προτάσεις μας… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτές τις εκλογές. Κλειδί της επιτυχίας το 2015 ήταν το για ποιον διαπραγματευόμασταν και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας μας. Η Δημοκρατία γίνεται όλο και φτωχότερη και αυτό είναι ένα πεδίο μάχης. Το κράτος πρέπει να έχει άποψη και εργαλεία. Ο Κέινς έλεγε για τον πολιτισμό. Το κράτος δεν πρέπει να πει, πόσο μάλλον να περιορίζει. Κι αυτό ισχύει και πέρα από τον πολιτισμό. Πρέπει το κράτος να δίνει ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να κάνει το κράτος, να δίνει χώρο. Αυτό πρέπει να κάνει το κράτος, να δίνει χώρο» υπογράμμισε ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.