«Σήμερα πενθούμε αλλά είμαστε ΔΥΝΑΤΟΙ», γράφει πλακόστρωτο στο Μάντσεστερ, μία ημέρα μετά την επίθεση σε κατάμεστο συναυλιακό χώρο στην πόλη. Χθες το απόγευμα, πλήθος συγκεντρώθηκε σε κεντρική πλατεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τα θύματα.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Η Μάντσεστερ Αρένα είναι από το βράδυ της Δευτέρας το νέο Μπατακλάν. Μια αίθουσα συναυλιών που μετατρέπεται σε πεδίο δράσης αδίστακτων τρομοκρατών, ένας τόπος χαράς που σύρεται, εν αγνοία των αθώων θαμώνων του, στο επίκεντρο του πολέμου ανάμεσα στη Δύση και στους τζιχαντιστές του ISIS.
Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, ο χρόνος στη Βρετανία έχει σταματήσει, καθώς η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ μιας έκρηξης που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και σχεδόν 60 τραυματίες. Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε είναι δημοφιλής στις μικρές ηλικίες και για τον λόγο αυτόν μεγάλο μέρος των 21.000 θεατών στην κατάμεστη Αρένα το βράδυ της Δευτέρας ήταν νέοι και παιδιά – στοιχείο που αυξάνει εκθετικά το αίσθημα της απώλειας.
Δράστης ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, ο 22 ετών Σαλμάν Αμπεντί, Βρετανός υπήκοος με γονείς Λίβυους. Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός. Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.
Οι βρετανικές αρχές κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω», λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου, το 2005, τρομοκράτης κατόρθωσε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία. Εχουν μεσολαβήσει και άλλες επιθέσεις, όπως αυτή εις βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο Λονδίνο, από την οποία τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια, καθώς και η πρόσφατη επίθεση εναντίον περαστικών έξω από την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο ματσέτες ή αυτοκίνητα ως όπλα. Το νήμα που συνδέει τους δράστες των επιθέσεων αυτών είναι η εκπεφρασμένη με όρους θρησκευτικού φανατισμού αντίθεση στην πολιτική της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.
«Ολες οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι πράξεις δειλίας», είπε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. «Αλλά αυτή ξεχωρίζει για την αρρωστημένη της δειλία, την εσκεμμένη στόχευση αθώων, ανυπεράσπιστων παιδιών».
Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με μια γενική ανακοίνωση, που δεν προδίδει αν η οργάνωση είχε γνώση ή αν ο Αμπεντί απλώς εμπνεύστηκε από την ιδεολογία της. Δεύτερη ανακοίνωση σε άλλο δίκτυο του ISIS, που έκανε λόγο για «ομάδα επιτιθέμενων», αποσύρθηκε. «Η προτεραιότητά μας είναι να προσδιορίσουμε αν δρούσε μόνος ή αν εργαζόταν ως τμήμα ευρύτερου δικτύου», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, Ιαν Χόπκινς.
Η χθεσινή ημέρα κύλησε με αγωνιώδεις εκκλήσεις για επανένωση των επιζώντων με τις οικογένειές τους, ενώ έγιναν γνωστές οι ταυτότητες των δύο πρώτων θυμάτων. Πρόκειται για ένα 18χρονο και ένα 8χρονο κορίτσι. Χθες σήμαναν επίσης διαδοχικοί συναγερμοί που οδήγησαν σε εκκένωση μεγάλο εμπορικό κέντρο και κτίριο πανεπιστημίου, χωρίς τελικά να υπάρχει κάποιος λόγος.
Τα επίπεδα συναγερμού στη Βρετανία βρίσκονται από το 2014 στο 4, το δεύτερο υψηλότερο σκαλί. Οι Αρχές δεν έδωσαν ενδείξεις ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.
Η χρονική στιγμή της επίθεσης, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βλέπει την ψαλίδα που τη χωρίζει με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν να κλείνει, μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της εκστρατείας. Το ισχυρό χαρτί της Μέι, που ήταν υπουργός Εσωτερικών προτού αναλάβει την πρωθυπουργία, είναι τα ζητήματα νόμου και τάξης. Αντιθέτως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα, με ένα προεκλογικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει υποσχέσεις όπως δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμια, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κτλ. Μόλις προ διημέρου, η Μέι είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τα σχέδια για αύξηση των εισφορών όσων χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία στο τέλος της ζωής τους, αύξηση που έγινε γνωστή ως «φόρος στην άνοια».
Οι Συντηρητικοί της Μέι εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αν και με μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι στην αρχή της εκστρατείας, όταν το μόνο που απασχολούσε τους σχολιαστές ήταν το προβλεπόμενο μέγεθος του θριάμβου της. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρετανική προεκλογική εκστρατεία σταματάει λόγω τρομοκρατικού πλήγματος: πέρυσι, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, ακροδεξιός είχε δολοφονήσει τη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr