Συμβάσεις για την αγορά έως και 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών σχεδιάζει να υπογράψει φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς. Θα είναι τα πρώτα που θα της ανήκουν πλήρως, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς την αντιμετώπιση πυρκαγιών που επιτείνει η κλιματική αλλαγή. «Η κατάσταση που βλέπουμε στη νότια Ευρώπη δείχνει πως βρισκόμαστε στην κλιματική κρίση. Είναι ήδη εδώ» δήλωσε ο κ. Λέναρσιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. υπερδιπλασίασε τον στόλο της πυροσβεστικών αεροσκαφών πέρυσι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες έδειξαν τα όρια των 13 αεροπλάνων που διέθετε.

Ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία ενοικιάζονται από κράτη-μέλη ή από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες συνδρομής την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Το κόστος αυτού του διπλασιασμού των δυνατοτήτων αναμένεται να ανέλθει σε 23 εκατ. ευρώ.

Όμως, καθώς η κλιματική κρίση αυξάνει ολοένα περισσότερο τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών, ο κ. Λέναρσιτς τόνισε ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να υπογράψουν συμβάσεις εντός του 2023 για την αγορά 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα ανήκουν στην ίδια την Ε.Ε. πέραν άλλων 12 που θα ενισχύσουν εθνικούς στόλους.

Τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δύο χρόνια και όλος ο στόλος να είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στο πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λέναρσιτς, η αεροπορική βιομηχανία De Havilland Canada συμφώνησε να ξαναρχίσει την παραγωγή των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, αν υποβληθούν παραγγελίες από την Ε.Ε.

Συμβάσεις θα υπογράψουν η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την αγορά των 12 δικών της αεροσκαφών και τα κράτη-μέλη αυτές των αεροσκαφών που θα ενταχθούν στους εθνικούς στόλους.

Η De Havilland ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης του σχεδιασμού του DHC-515 και αναμένει την ολοκλήρωση των συμβάσεων με τους πελάτες τους επόμενους μήνες και την πρώτη παράδοση πριν από την περίοδο των πυρκαγιών του 2027.

Γενικά, αρμόδιες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι οι εθνικές Αρχές, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να ζητούν βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν επίσης την ευχέρεια να προσφέρουν βοήθεια σε κράτη-μη μέλη.

Ο μηχανισμός έλαβε 11 τέτοια αιτήματα το 2022 και 4 μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ελλάδας και της Τυνησίας.