Τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από τα 30.000 ευρώ το όριο οφειλών στον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων για να πάρουν σύνταξη εξήγησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open.
«Μέχρι στιγμής κάνουμε το όριο στις 30.000 ευρώ. Διότι εάν πάει το όριο των οφειλών στις 40.000 με 50.000 ευρώ, τότε πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όμως το όριο οφειλών 30.000 ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 27 χρόνια ένσημα. Είναι ήδη πολλά ένσημα» σημείωσε.
«Πάμε στις 30.000 ευρώ έχοντας πάντα στο μυαλό μας εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη και αναγκάζονται είτε να ζήσουν από δανεικά φίλων είτε κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι αξιοπρεπές, θα το λύσουμε. Θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια και άρση του τραπεζικού απορρήτου» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι εάν το όριο χρέους για να πάρει σύνταξη πήγαινε στις 50.000 ευρώ τότε αυτό θα σημαίνει πως ο ασφαλισμένος δεν πλήρωνε εισφορές για περίπου 18 χρόνια.
Τι είπε για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Επίσης γνωστοποίησε ότι στη δημόσια διαβούλευση που θα γίνει μάλλον αυτή την εβδομάδα έχει μπει και η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. «Έχουμε ήδη στείλει το νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία Κυβερνήσεως… Από εμάς έχει τελειώσει, έχει σταλεί. Εκεί έχει μπει και η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Είναι μια σημαντική διάταξη. Με αυτήν πιστεύω ότι θα αυξήσουμε σοβαρά το εισόδημα πάρα πολλών συνταξιούχων στην Ελλάδα, κυρίως αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί θα δουν σοβαρή αύξηση στα εισοδήματά τους» σημείωσε.