Περίπου 135.000 στρέμματα «καθαρού» δάσους εκτιμάτα ότι έγιναν στάχτη στη Ρόδο από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο νησί τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με υπολογισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική έκταση που κατέκαψαν οι πυρκαγιές τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου ανά τη χώρα αγγίζει τα 470.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, εκτός από τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και την επίδρασή τους στις θερμοκρασίες των ελληνικών θαλασσών, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη χώρα μας κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα διαμόρφωσαν επίσης ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από 15 έως και 31 Ιουλίου εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καεί στη χώρα μας συνολικά περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές.

Τα περίπου 550.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αρχή του 2023 είναι ήδη κατά 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας (περίπου 435.000 στρέμματα) ετησίως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 – 2022. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας έως τις 30/07/2023 δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αύξηση.

Σημαντική στην ένταση και την έκταση που έλαβαν οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου στη χώρα ήταν η συνεισφορά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

Η ανάγκη επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων είναι επιτακτική, καθώς μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των συνθηκών και, συνεπώς, η ενίσχυση της ετοιμότητάς μας για την εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Ευθύμης Λέκκας: «Απαιτούνται άμεσα προσεγμένες δράσεις»

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι απαιτούνται άμεσα προσεγμένες δράσεις για τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών εν όψει των επερχόμενων βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του χθες Δευτέρα από τις πυρόπληκτες περιοχές, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τις περιοχές από το φαινόμενο της «ερημοποίησης» στο μέλλον ενώ, σύμφωνα με την εμπειρία, η αναγέννηση του δάσους αναμένεται σε ορίζοντα πενταετίας.

«Είναι μία πολύ μεγάλη καταστροφή για τη Ρόδο σε μία κομβική περιοχή που γειτνιάζει με τη νότια Ρόδο όπου εκεί απουσιάζει το δάσος και έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα ερημοποίησης και η μεγάλη αγωνία είναι να μην προελάσει αυτή η ερημοποίηση στα βόρεια, αν και πιστεύω ότι το δάσος έχει την δυνατότητα από μόνο του να αναγεννηθεί, βέβαια με τη βοήθεια τη δικιά μας, όπου χρειάζεται» σημείωσε.

Στο μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών πρέπει να τεθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στη χλωρίδα και την πανίδα, στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Σε αυτή τη βάση ο κ. Λέκκας επεσήμανε: «Πρέπει να γίνει ένα σύνολο δράσεων έτσι ώστε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις απ’ όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν θα αργήσουν, επίκεινται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα… Γιατί οι καμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και στις κατολισθήσεις και στη διάβρωση και στην ερημοποίηση και στα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεπώς, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις συνοδές, όπως λέμε, καταστροφές που συνοδεύουν μία δασική πυρκαγιά, και αυτά παρά το γεγονός ότι στο δάσος πρέπει να κάνουμε αργές κινήσεις γιατί πρέπει να δούμε πως μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος και μετά να υποβοηθήσουμε».