«Ενέργειες, όχι υποσχέσεις» χρειάζεται -όπως δήλωσε- η Ρωσία από τις ΗΠΑ για να ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει, προκειμένου να επιστρέψει στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ρωσία αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρά τον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να αρθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.

«Εάν θέλουν να συμβάλουν στην εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας των σιτηρών που αφορά τις υποχρεώσεις προς τη Ρωσία, οι Αμερικανοί πρέπει να το εκπληρώσουν, όχι να υπόσχονται ότι θα σκεφθούν» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Μόλις γίνει αυτό, η συμφωνία θα ανανεωθεί άμεσα».

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, την Κίνα και το Ισραήλ.