Στο 5,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,3% τον προηγούμενο μήνα και αναμενόταν στο 5,1% για τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 3,4% από 3,5% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Τα επιμέρους στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι οι τιμές στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού εμφάνισαν αύξηση 9,8% έναντι 10,8% τον Ιούλιο, στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι 5,6% τον Ιούλιο, στα βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% έναντι 5% και στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 3,3%, έναντι μείωσης 6,1% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 5,3% από 5,5% τον Ιούλιο.

Γερμανία

Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από τις προβλέψεις, δείχνοντας επιβράδυνση της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε από την αρχή της χρονιάς.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυξήθηκαν 6,4% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 6,3%, μετά το 6,5% του Ιουλίου. Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,1%, από 6,2% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Γαλλία

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις ανησυχίες στην περιοχή, τη στιγμή που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με πρωινό δημοσίευμα του Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως, από 5,1% τον Ιούλιο – η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 5,4%.

Ισπανία

Επιταχύνθηκε ξανά ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, λόγω του κόστους καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους. Είναι ωστόσο ο δεύτερος διαδοχικός μήνας επιτάχυνσης.

 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, ενώ έρχονται να προστεθούν στα δεδομένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε εκ  νέου στην Ισπανία και τη Γαλλία τον Αύγουστο, την ώρα που οι αγορές προσπαθούν να αποφασίσουν εάν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ολοκληρωθεί. Έπειτα από μία σειρά από αρνητικά οικονομικά στοιχεία αλλά και τα σχόλια του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, για τις φτωχές οικονομικές προοπτικές, οι πιθανότητες να κάνει η κεντρική τράπεζα μία παύση στην επόμενη συνεδρίασή της, θεωρούνται σοβαρές.

Οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει καμία κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά θα ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, με μία τελευταία αύξηση 25 μονάδων βάσης, που θα τα φέρει στο 4%.

Η ανησυχία των αναλυτών είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα τον στασιμοπληθωρισμό, έναν συνδυασμό αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και υψηλού πληθωρισμού.

«Η οικονομία αποδυναμώνεται ξεκάθαρα, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κολλημένος. Εάν η αδυναμία που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετή για να ρίξει τον πληθωρισμό, η οικονομία θα πρέπει να εξασθενήσει και άλλο», είπε στο Bloomberg ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής για τα νομίσματα G10 της Bank of America.

Η οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται πρόσθετες πιέσεις από την οικονομική κρίση που φαίνεται να εξελίσσεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, μετά τις ΗΠΑ. Η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα απειλεί τις εξαγωγές της Γερμανίας και άλλων χωρών.