Αναμόρφωση του ΕΚΑΒ -έπειτα από 40 χρόνια- σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με ταχύτερη ανταπόκριση στην κλήση, διασύνδεση του Κέντρου με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ευρεία κάλυψη όλης της χώρας, ώστε ανά 20.000 πολίτες -και όχι ανά 36.000 που ισχύει σήμερα- να έχουν στη διάθεσή τους ένα ασθενοφόρο και προσλήψεις 800 νέων μόνιμων θέσεων, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου υγείας, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλο.
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αρχίζει από το κρίσιμο ζήτημα των διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, και από την ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων. Το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν στη συνεδρίαση του υπουργικού ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυση του το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.
Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.
Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (ένα ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι ένα ανά 36.000 πολίτες).
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε πέντε άξονες:
1. Ενίσχυση με προσωπικό
Πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού: «Έχουμε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες».
2. Εκπαίδευση προσωπικού
Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Πρόγραμμα 1 – Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς, δωρεά του Ιδρύματος «Σταυρός Νιάρχος»)
Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ
3. Ψηφιακή αναβάθμιση
Έχει δρομολογηθεί η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας. Ειδικότερα, στόχος είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και τη διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητάς τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.
4. Αναβάθμιση στόλου οχημάτων
Όσον αφορά τον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος διετίας. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους.
5. Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών. Οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών
Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα σε επέκταση του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.