Περίπου 130.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Ινδία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Νέο Δελχί, η οποία αναμένεται να προβάλει τόσο τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι όσο και την αυξανόμενη παρουσία της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής, που θα αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου, θα παρευρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι, οι υψηλότεροι που έχει φιλοξενήσει έως σήμερα η Ινδία – από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Από την πλευρά της Κίνας, σήμερα Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και όχι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κάτι που προκάλεσε την «απογοήτευση» του Τζο Μπάιντεν.

Ηγέτες από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συγκαταλέγονται σε εκείνους που αναμένεται να συμμετάσχουν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις απο τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει δηλώσει ότι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είναι επίσης παρόντες.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στο τεράστιο, ανακαινισμένο συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο Pragati Maidan, στη μέση μίας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. «Πρόκειται για μια κοσμοϊστορική στιγμή» δήλωσε ο Ντεπέντρα Πατάκ, ειδικός επίτροπος της αστυνομίας της ινδικής πρωτεύουσας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια στην πόλη.

Χιλιάδες μέλη άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών ασφαλείας, μεταξύ τους και η παραστρατιωτική Δύναμη Στρατιωτικής Ασφαλείας, θα κληθούν να διασφαλίσουν τον νόμο και την τάξη, τόνισε ο Πατάκ και πρόσθεσε: «Για να περιορίσουμε τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις, θα έχουμε επαρκή και ισχυρή αστυνομική παρουσία».

Ενώ ο Πατάκ είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια στην πόλη, ο κύριος χώρος θα φυλάσσεται από μια ομάδα υπό έναν άλλο ειδικό επίτροπο της αστυνομίας της πρωτεύουσας, τον Ρανβίρ Σιχ Κρίσνια. Αν και η πρωτεύουσα είναι σχετικά ήρεμη, μόλις τον περασμένο μήνα εντάσεις ξέσπασαν στη γειτονική βιομηχανική πόλη Γκουρουγκράμ, όπου τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου, τα όρια του Νέου Δελχί θα φυλάσσονται στενά και η πρόσβαση στην πόλη θα ελέγχεται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εντός της πόλης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η κυβέρνηση σχεδιάζει μερικό κλείσιμο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης με σχολεία, κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να καλούνται να παραμείνουν κλειστά για τρεις ημέρες.

Αυστηρά μέτρα και για την αεροδιαστημική άμυνα

Η πόλη θα φυλάσσεται από σχεδόν 130.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας της πρωτεύουσας που αριθμεί 80.000 άτομα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε στο Reuters ότι το Σώμα θα αναπτύξει ολοκληρωμένα μέτρα για την αεροδιαστημική άμυνα στο Δελχί και σε κοντινές περιοχές.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ινδικός στρατός, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας, μαζί με την αστυνομία του Δελχί και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, θα αναπτύξουν συστήματα anti-drone για να αποτρέψουν τυχόν εναέριες απειλές. Περίπου 400 πυροσβέστες θα βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα.

Αίθουσες ελέγχου ασφαλείας δημιουργούνται στον χώρο διενέργειας της συνόδου και έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας σε κεντρικά ξενοδοχεία όπως το «ITC Maurya Hotel», όπου θα καταλύσει ο Μπάιντεν.

Ο Μόντι έχει μετατρέψει την προεδρία της Ινδίας της G20 σε εθνική εκδήλωση, με διάφορες συνεδριάσεις της ομάδας να φιλοξενούνται σε βασικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του απομακρυσμένου κρατιδίου Αρουνακάλ Πραντές και της πόλης Σριναγκάρ στο Κασμίρ.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, δρόμοι, αεροδρόμια, στάσεις λεωφορείων, πάρκα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, κυβερνητικά γραφεία και κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί με διαφημίσεις της G20.

Στο Νέο Δελχί, νέα σιντριβάνια και καλλωπιστικά φυτά κοσμούν βασικές κυκλικές διασταυρώσεις, ενώ μεγάλα ομοιώματα πιθήκων έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης για να κρατούν μακριά τους μικρότερους πιθήκους που κυκλοφορούν στους δρόμους και συχνά προκαλούν προβλήματα.

Ο Μόντι εγκαινίασε έναν χώρο 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην πρωτεύουσα τον Ιούλιο για να φιλοξενήσει τη σύνοδο – ένα κτίριο σε σχήμα κοχυλιού που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει επίσης μισθώσει 20 αλεξίσφαιρες λιμουζίνες με κόστος 180 εκατομμύρια ινδικές ρουπίες (2,18 εκατομμύρια δολάρια) για τη μεταφορά των ηγετών.

Πολλοί ξένοι ηγέτες ταξιδεύουν με τους δικούς τους σωματοφύλακες και δικά τους οχήματα. Η Ινδία ζήτησε από τις συμμετέχουσες χώρες να φανούν «λογικές» σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων και του προσωπικού που θα φέρουν, αλλά δεν έχει θέσει περιορισμούς, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ φέρνουν πάνω από 20 αεροσκάφη σε διάστημα μιας εβδομάδας κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου.