Τουλάχιστον έξι νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» που υποχωρεί σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοι σε χωριά, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει κι άλλο όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία που έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στο νερό.

Η Πυροσβεστική και ο Στρατός συνέχισαν όλη τη νύχτα τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Τη νύχτα εστάλη από το 112 μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα.

Νωρίτερα, αντίστοιχο μήνυμα έφτασε και στους κατοίκους στην Αλεξανδρινή Αγιάς για να απομακρυνθούν προς το Στόμιο.

Ο Δήμος Λαρισαίων, επίσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης να φύγουν, ενώ ζητά από τους υπόλοιπους που βρίσκονται κοντά σε αυτή να βρίσκονται σ’ επιφυλακή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κλειστοί θα είναι για σήμερα Παρασκευή οι παιδικοί σταθμοί για να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Στα εννιά μέτρα η στάθμη του νερού στον Πηνειό

Στα εννιά μέτρα έχει φτάσει η στάθμη του νερού στον Πηνειό από τα τέσσερα που είναι συνήθως σε μια νεροποντή, είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Open. «Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του Πηνειού… Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα είναι σταθερό το ύψος του νερού» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης.

Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι οκτώ χωριά στην Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και τα σωστικά συνεργεία θα επιχειρήσουν με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα: «Κάποια από τα χωριά δεν είναι… Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες».

Εγκλωβισμένοι στην Πηνειάδα Τρικάλων

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται και η στάθμη του νερού ανεβαίνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στο σχολείο του χωριού, όπου είναι το σημείο είναι υπερυψωμένο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνταν προς το χωριό.

Εκατοντάδες διασώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας Ένοπλες Δυνάμεις με λέμβους συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου σε διάφορα σημεία για να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν τα έξι ελικόπτερα να απεγκλωβίζουν κατοίκους.

Έχουν γίνει συνολικά 1.881 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, θα κριθεί αν θα λειτουργήσουν αφού πρώτα αξιολογηθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί, κάτι που αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως διαπιστώθηκε, παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πήλιο και γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν όσο το δυνατό ταχύτερα.

Τέλος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, ενώ τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο, που λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.