Tον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες έχουν προκαλέσει οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

«Ο απολογισμός είναι ασαφής» δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα, απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς… Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000… Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».

Η καταιγίδα «Daniel» έπληξε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα την ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχντάρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έχει διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.