Περισσότερα από 5.300 πτώματα έχουν ήδη καταμετρηθεί στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες, ωστόσο ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί, όπως δήλωσε υπουργός των Αρχών της ανατολικής Λιβύης.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των Αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την πείρα για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην πόλη αυτή των περίπου 125.000 κατοίκων είναι δύσκολη, η αβεβαιότητα παραμένει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της καταστροφής.

Κομμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις και πλημμύρες εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν γρήγορα τους κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν με πρωτόγονα μέσα να θάψουν σε κοινούς τάφους πτώματα ανά δεκάδες, σύμφωνα με εικόνες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την κακοκαιρία «Daniel».

Παράλληλα 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις εστίες τους στην Αλ Μπάιντα και περισσότεροι από 2.000 στη Βεγγάζη.

Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές. Η πρόσβαση στη Ντέρνα γίνεται πλέον από δύο εισόδους στο νότιο τμήμα της χώρας, από τις επτά που υπήρχαν. Οι γενικευμένες διακοπές ρεύματος και τα προβλήματα στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών περιορίζουν τις επικοινωνίες.

Καθώς η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διχασμένη μεταξύ της ανατολής και της δύσης, οι Αρχές των δύο αντίπαλων πλευρών κάνουν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς.

Ο Ουσάμα Άλι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης και εκτάκτων καταστάσεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, είχε δηλώσει στο AFP ότι από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους στην Ντέρνα «περισσότεροι από 2.300» άνθρωποι και περίπου 7.000 τραυματίστηκαν, ενώ 5.000 αγνοούνται.

Από την πλευρά του ο Τάμερ Ραμαντάν, στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος» και ενδέχεται να ανέρχεται σε χιλιάδες, ενώ έκανε λόγο για 10.000 αγνοούμενους.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Στη χώρα, όπως και το εξωτερικό, η κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας στα θύματα είναι μεγάλη, αν και προς το παρόν φτάνει με το σταγονόμετρο. Ομάδες διασωστών από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τις Αρχές. Η Ιορδανία έστειλε ένα αεροσκάφος γεμάτο ανθρωπιστική βοήθεια – σκηνές, κουβέρτες, στρώματα και πακέτα τροφίμων. Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε την αποστολή πλοίου και δύο μεταγωγικών αεροσκαφών του στρατού για τη μεταφορά ειδικών και επιμελητειακού υλικού πρώτης ανάγκης. Η Αλγερία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν ότι έστειλαν βοήθεια στη Λιβύη. Η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ενός νοσοκομείου εκστρατείας, ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν «πόρους στις οργανώσεις διάσωσης» και προβλέπουν να συντονιστούν με τις αρχές της Λιβύης και τον ΟΗΕ για την παροχή επιπλέον βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης την αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. «Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. έχει ενεργοποιηθεί. Βρίσκεται καθ’ οδόν βοήθεια από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουζβάρι.

Μεταξύ άλλων στέλνονται σκηνές, ράντζα, κουβέρτες, 80 ηλεκτρικές γεννήτριες, τρόφιμα, σκηνές νοσοκομείων και δεξαμενές νερού, διευκρινίζει δελτίο τύπου της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να συντονίσει άλλες προσφορές βοήθειας».

Η Επιτροπή τόνισε επίσης ότι διέθεσε ένα αρχικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ για να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες Λίβυων που επλήγησαν. «Η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη να εντείνει την ανταπόκρισή της σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο στη Λιβύη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.