Στο παγκόσμιο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. «Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα» τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, συνεχίζονται.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών και τόνισε: «Δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών». Επιπλέον, προανήγγειλε μέτρα εάν υπάρξει εταιρεία που κάνει παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας γιατροί και πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει ένα καινούργιο σχέδιο και συμπλήρωσε: «Προμηθευόμαστε στο υπουργείο Υγείας άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου». Σημείωσε ακόμη ότι έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό και διευκρίνισε ότι κανένας από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν θα απολυθεί. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός, όπως πρόσθεσε, και για άλλες 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Για τις προσλήψεις γενικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προχωρούν άμεσα οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχουν ήδη γίνει και οι νοσηλευτές ήδη εργάζονται, καθώς ήταν επικουρικοί που συνεχίζουν, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των 130 νοσοκομείων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι άρχισαν να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και εκτίμησε ότι τον Νοέμβριο θα υπάρξει από το υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε πού θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα». Γι’ αυτό, όπως τόνισε, σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκονται στην περιοχή και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν. Μάλιστα, τόνισε ότι θα υπάρξει απαλλαγή όλων των Θεσσαλών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, από τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, προσθέτοντας: «Είναι ελπίδα όλων μας όσοι επέστρεψαν να γίνουν όλοι καλά».