Ψηφίστηκε χθες Δευτέρα κατά πλειοψηφία επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) το καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών. Επίσης θα αποσαφηνιστεί ότι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε και αυτός συνεχίζει να εργάζεται. Σχετικά με τη διάταξη που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να γράφεται ρητώς και στον νόμο ότι πάντα θα έχουν προτεραιότητα κάλυψης θέσεως οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις θα εκδοθεί έχοντας λάβει τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, τη συνυπογραφή του υπουργού Υγείας και θα υπάρχει και χρόνος προκειμένου να εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής που θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις φορέων, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι η διάταξη για τη δυνατότητα 6ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αφορά το λιανεμπόριο αλλά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν πενθήμερη λειτουργία.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που έρχονται να την εφαρμόσουν οικειοθελώς πρόωρα παρέχεται ως «αντίδωρο» η άρση γραφειοκρατικών ενημερώσεων που έχουν σήμερα. Ο υπουργός προανήγγειλε πως θα υπάρξει και περαιτέρω νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ θα φτιαχτεί και ψηφιακή κάρτα εξ αποστάσεως. Τόνισε ακόμη ο τρόπος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ανά κλάδο δεν είναι στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει σε συνεργασία με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. «Η ψηφιακή κάρτα δεν θα μπει σαν ένα κουστούμι στο οποίο θα πρέπει να χωρέσουν όλα τα κορμιά… αλλά θα είναι ένα σεντόνι, θα ‘ρθει να καλύψει ανάγλυφα τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων». Σχετικά με τη χρησιμοποίηση καταχρηστικά της υπερωρίας από τον αρχικό εργοδότη για να αποτρέψει τη δυνατότητα εργασία υπαλλήλου σε δεύτερο εργοδότη, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί, ο εργαζόμενος και σήμερα δεν είναι υποχρεωμένος και μπορεί να αρνηθεί την υπερωρία και σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστωθεί ότι στην εφαρμογή έχουμε τέτοια προβλήματα, εδώ θα μας είμαστε να το ξαναδούμε». Ο υπουργός επέμεινε ότι «η Οδηγία έχει αντιγραφεί και μεταφραστεί ακριβώς στην ελληνική γλώσσα και η μεταβολή που επέρχεται ως προς τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας είναι εξαιρετικά υπέρ του εργαζόμενου, διότι σήμερα στην Ελλάδα ο υπό δοκιμή εργαζόμενος ήταν στο 12μηνο και τώρα το 12μηνο γίνεται 6μηνο. «Άρα γίνεται πιο σφιχτό το σύστημα τώρα από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα και η εργασία του προσμετράται από την πρώτη μέρα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.