Τέσσερα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, στόχος του πρωθυπουργού είναι η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε το καλάθι των μαθητών πολύ σημαντικό.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχοκέρδειας και των αυξήσεων στις τιμές. Συγκεκριμένα:

1. Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική πινακίδα. Μείωση τουλάχιστον 5% στην τιμή για έξι μήνες. Η μείωση θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις. Η αρχική τιμή είναι η τιμή ραφιού έως χθες. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδή τιμή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2. Αυστηρός έλεγχος στους προμηθευτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους.

3. Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα. Οι τιμές θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. «Ενδυνάμωση του καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας για την ακρίβεια. Καταγγγελίες θα γίνονται στο 1520 και θα φτιάξουμε και ειδική εφαρμογή» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας.

Ειδικά για την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, διευκρινίστηκε από τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή και Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα γεωεντοπίζονται μέσω GPS.

«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ, ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων.

Μέτρα για τη Θεσσαλία

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία. Όπως είπε, μπήκε πλαφόν στην τιμή του νερό και πρόσθεσε: «Κλειδώσαμε το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή, ζητήσαμε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους. Πωλούνται προϊόντα με τιμές κάτω του 20%. Αποστείλαμε κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Ζητήσαμε ελέγχους και σε λαϊκές αγορές».