Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εξαιτίας της κακοκαιρία «Elias» πλήττουν από χθες Δευτέρα τη χώρα, ενώ το δεύτερο κύμα αναμένεται να αρχίσει από σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα επηρεάζει τη χώρα έως και την Πέμπτη, οπότε τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν.

Στο επίκεντρο των έντονων και καιρικών φαινομένων βρίσκονται Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου οι κατοίκοι προσπαθούν να θωρακίσουν τις πόλεις υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Σήμερα η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο το Νότιο Ιόνιο και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα 25/09 και Τρίτη 26/09, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη 27/07 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, οι κάτοικοι και οι Αρχές τοποθέτησαν σακιά με άμμο ως αναχώματα έξω από τα σπίτια τους, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτική Προστασία. Ανησυχία για το νέο κύμα κακοκαιρίας υπάρχει και στην Καρδίτσα. Από το απόγευμα της Δευτέρας που άρχισε η βροχόπτωση στο κέντρο της πόλης το κέντρο της Καρδίτσας βρίσκεται πλέον χωρίς ρεύμα.

Ποτάμια οι δρόμοι στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα για ακόμα μία φορά πλήττονται έντονα από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Το βράδυ της Δευτέρας λόγω της κακοκαιρίας «Elias» για ακόμη μία φορά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Ο δρόμος της περιοχής Μπάρα ήταν από τους πρώτους που πλημμύρισαν. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή Γαρδικάκι, σύμφωνα με το trikalanews.

Κατολίσθηση στο Αίγιο από τη βροχόπτωση 

Τη Δευτέρα σημειώθηκε κατολίσθηση λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στην Εθνική Οδό με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μένουν ακινητοποιημένοι αρκετοί στα οχήματά τους. Αργά το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5 χλμ. έως το 160,6 χλμ., μετά τη διακοπή λόγω λασποροών.

Σύμφωνα με την Ολυμπία οδό, παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

Προβλήματα προκάλεσε στην Αχαΐα και η ισχυρή χαλαζόπτωση. Το χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και σε καλλιέργειες.

Στο Ξυλόκαστρο ήχησε μήνυμα από το 112 περίπου στις 9 χθες το βράδυ προειδοποιώντας για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες και ζητώντας περιορισμό των μετακινήσεων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών, σύμφωνα με το tempo24. Σε αρκετές περιοχές, έπεσε και χαλάζι και εικάζεται ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δένδρα. Οι κεραυνικές εκκενώσεις προκάλεσαν και εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, κάηκαν 3 φοίνικες, σε αύλειο χώρο οικίας, στο Κιάτο του Δήμου Σικυωνίων. Πυρκαγιά – κατά πάσα πιθανότητα από κεραυνό – εκδηλώθηκε κοντά στον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ο καιρός θα δώσει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 2 με 3 βαθμούς σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα δυτικά τους 24-26 και στα ανατολικά τους 28 με 31 βαθμούς κελσίου.