Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.
Από χθες το μεσημέρι έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι. Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις» όπως είπε ο κ. Σπανός ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα, είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη “καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου” για να συμπληρώσει με νόημα πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις»
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες τόνους από λάσπη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους. Στις Ροβιές, που οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από το χωριό, συνεχίζονται οι αντλήσεις των υδάτων από την Πυροσβεστική, καθώς έχουν πλημμυρίσει υπόγεια μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων. Εφιαλτικές εικόνες από την Κρύα Βρύση του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας όπου ένας σπίτι ολόκληρο παρασύρθηκε και βουλιάζει, στην ορμή ενός χειμάρρου της περιοχής. Ο χείμαρρος, έγινε ένα τεράστιο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών.
Διεύρυνε την κοίτη του και ουσιαστικά πέρασε μέσα από τα σπίτια. Ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο το σπίτι που παρασύρθηκε από το χείμαρρο, είναι κι άλλα σπίτια, που ουσιαστικά κινδυνεύουν. Τεράστιος είναι ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή της Ιστιαίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η βροχόπτωση ισοδυναμεί με σχεδόν 500 τόνους νερού ανά στρέμμα σε ιδιαίτερα μικρό διάστημα. Δίπλα στους Ωρεούς το ισοδύναμου είναι 350 τόνοι. Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη.
Οι κάτοικοι μιλούν για χαριστική βολή, καθώς οι περιοχές είχαν πληγεί πρόσφατα. Οι ίδιοι δίνουν μία μάχη με τα λασπόνερα που προσπαθούν να απομακρύνουν, ενώ παράλληλα μετρούν τις πληγές τους, για οικοσκευές που χάθηκαν, για εγκαταστάσεις που θυσιάστηκαν, για επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια. Οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είναι συνεχές φαινόμενο και εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν να απομακρύνουν τις καταπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Ήδη πολλές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Τα νερά παρέσυραν εκατοντάδες κολώνες του δικτύου και χρειάστηκαν τα συνεργεία της ΔΕΗ να απλώσουν χιλιόμετρα από καλώδια.
Παράλληλα ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων σε σχέση με τα μέτρα της αγωγής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Πέτρες και μπάζα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και έχουν διακόψει τη συγκοινωνία. Ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης μέσα στο τελευταίο 24ωρο δημιούργησαν πρόσβασης ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς υπάρχουν απαγορεύσεις σε αρκετούς δρόμους της περιοχής.
Ειδικότερα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της Εύβοιας:
*στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς),
*στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου – Κρύας Βρύσης (Κήρινθος),
*στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας),
*στην Επ.Ο. Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά),
*στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Βουτά,
*στην Επ.Ο. Ροβιών – Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου),
Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει προσωρινά απαγορευτεί:
*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου,
*στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο & Γούβες.
Στη Φθιώτιδα
Μπορεί την τελευταία στιγμή να σώθηκε, η νότια πλευρά της πόλης και ένα χωριό, από πλημμυρικά φαινόμενα, αφού τα αναχώματα του Σπερχειού ποταμού άντεξαν, όμως τα προβλήματα υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Δεκάδες χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει στο κέντρο του νομού, έχουν καταστρέψει υποδομές σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσουν πρόχειρα ορισμένα σημεία, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.
Στο Δομοκό, οι εφιαλτικές εικόνες από την προηγούμενη κακοκαιρία, έγιναν περισσότερο εφιαλτικές, τώρα που τα νερά ανεξέλεγκτα κάλυψαν, πάλι, ολόκληρη την περιοχή.
Στα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, οι κάτοικοι επέστρεψαν και πάλι στα σπίτια τους, μετά την εκκένωση των χωριών τους, αλλά οι καταστροφές γίνονται εφιαλτικές. Ότι πρόλαβαν να διορθώσουν από την προηγούμενη κακοκαιρία, τώρα πλέον θάφτηκε πάλι κάτω από λασπόνερα.
Το οδικό δίκτυο είναι αδιάβατο σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Η σιδηροδρομική γραμμή, από το Δομοκό προς τη Λάρισα, για ένα μεγάλο τμήμα της, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η απόγνωση στους αγρότες είναι τεράστια, καθώς δεν έχασαν μόνο την παραγωγή τους, αλλά έχουν χάσει και τα χωράφια τους. Στην κοινότητα Βαρδάλη του Δομοκού αλλά και στα γύρω χωριά, τα χωράφια δεν υπάρχουν. Έχουν καλυφθεί με πέτρες και μπάζα, σε ύψος πάνω από 6 μέτρα. Χώματα πέτρες και δέντρα που μεταφέρθηκαν από τα βουνά, έφτασαν στα χωράφια όταν έσπασαν οι χείμαρροι.
Δίκτυα άρδευσης δεν υπάρχουν, γεωργικές αποθήκες έχουν γκρεμιστεί, γεωτρήσεις πλέον είναι ανύπαρκτες, αποθήκες με εφόδια και προϊόντα έχουν εξαφανιστεί. Οι πρόχειρες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους της Φθιώτιδας:
*στην Επ.Ο. Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων.
*στην 1η χ/θ της Επ.Ο. Τ.Κ. Βαρδαλή – Τ.Κ. Φιλιαδώνος, λόγω καθίζησης της γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,
*στην 16η χ/θ της Επ.Ο. Δομοκού – Τ.Κ. Πετρωτού, λόγω καθίζησης γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Τ.Κ. Αγραπιδιάς και οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας,
*από τη διασταύρωση της οδού Γοργοποτάμου έως τη διασταύρωση της οδού Ρήγα Φεραίου στο Δομοκό Φθιώτιδας,
*σε υφιστάμενη γέφυρα της δημοτικής παραλιακής οδού Αγίου Γεωργίου Πελασγίας, που υπέστη διάβρωση -καθίζηση.