Άμεσα αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ενώ παραμένουν κλειστά το κεντρικό στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο.

Την ίδια ώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης -μετά την παραγγελία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου- θα ερευνήσει σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με διερευνώμενα αδικήματα, μεταξύ άλλων, την έκθεση σε κίνδυνο και την παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Όπως έγινε γνωστό, την απόφαση να κλείσουν το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και το Ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση κατόπιν μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ που ανέδειξε το πρόβλημα της στατικότητας.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου έγινε διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού και εγκαταστάσεων, ενώ το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκαν τα δύο στάδια, όπου υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες.

Αναλυτικά, η έρευνα θα αφορά:

  • Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν τηρήθηκαν
  • Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση και, αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί διενήργησαν αυτοψία στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν τη στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες αργότερα το πόρισμα της μελέτης κατέστησε αναγκαίο το «λουκέτο» στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες, και αυτό ακριβώς αλλάζουμε».