Σε αυστηροποίηση του πλαισίου για τις άδειες όπλων, ακόμα και των κυνηγετικών, προσανατολίζονται οι ελληνικές Αρχές και για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συστάθηκε ειδική επιτροπή θα εξετάσει νομικά το συγκεκριμένο θέμα.
Μάλιστα, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπεται η λειτουργία βάσης δεδομένων, που σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα όπλο θα πρέπει να γίνεται βαλλιστική εξέταση και άρα να είναι καταγεγραμμένο στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. κυνηγετικά όπλα και περίπου 4.500 σκοπευτικά όπλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις ανθρωποκτονιών οι δράστες χρησιμοποίησαν το κυνηγετικό τους όπλο.
Έρχονται 750 νέες κάμερες στην Αττική
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζεται να τοποθετήσει 750 σταθερές κάμερες σε όλη την Αττική, τόσο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και για θέματα Τροχαίας.
Ήδη είναι σε εξέλιξη μια έρευνα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα περιλαμβάνει ανάλυση των περιοχών της Αττικής με βάση τα περιστατικά παραβατικότητας και κάμερες θα τοποθετηθούν με βάση αυτόν τον χάρτη και με βάση τις ανάγκες και αυξημένη αστυνόμευση κάθε περιοχής.
Η διαδικασία αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρήσεων τόσο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όσο και στο Αρχηγείο της Κατεχάκη. Τα δύο αυτά επιχειρησιακά κέντρα θα παίρνουν την εικόνα από τις κάμερες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν μόλις 18 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής -που όμως χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία- είναι περίπου 150.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αρχίσει τις διαδικασίες τόσο από νομικής πλευράς όσο και για την εξασφάλιση των κονδυλίων. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Οικονόμου φαίνεται αποφασισμένος -παρά τις όποιες αντιδράσεις- να ενισχύσει τα οπτικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ., κάτι που σημαίνει ότι έρχονται προμήθειες και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα, όπως drones.