Διέψευσαν Ισραήλ και Χαμάς την ύπαρξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από τις εχθροπραξίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκεχειρία και για άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοιχτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρα του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταστεί δυνατό ακόμη να περάσει εκεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη Αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνρθωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Αραβικός Σύνδεσμος: Παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε σήμερα Δευτέρα την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία διαδρόμων για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, κατά την δέκατη ημέρα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό» δήλωσε συγκεκριμένα ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

«Ο στρατός κατοχής (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατός) ανακοίνωσε ήδη από την αρχή ότι ούτε τρόφιμα ούτε νερό, ούτε καύσιμα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Γάζα, στερώντας έτσι από τους Παλαιστίνιους την ανθρώπινη υπόστασή τους και ανοίγοντας τον δρόμο σε εθνοκάθαρση» συνέχισε ο Αμπούλ Γάιτ.

Χθες Κυριακή ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ και ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι είχαν προειδοποιήσει ότι η χερσαία επιχείρηση που δείχνει να ετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρωτοφανών διαστάσεων γενοκτονία.