Θέλει αύξηση των κρατικών δαπανών και των μισθών από το Βερολίνο, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην ευρωζώνη και να ωφεληθούν οι ασθενέστερες οικονομίες
Το ΔΝΤ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερες επενδύσεις και να ζητήσει από τους εργοδότες να αυξηθούν οι μισθοί


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρνει ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση για την αύξηση των κρατικών δαπανών και των μισθών από τη Γερμανία, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην ευρωζώνη και να ωφεληθούν οι ασθενέστερες οικονομίες που σήμερα έχουν μεγάλα ελλείμματα και χρέη. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια που κάνουν το Ταμείο και χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, καθώς και οι ΗΠΑ, να πείσουν το Βερολίνο να σταματήσει να εφαρμόζει πολιτική μηδενικών ελλειμμάτων, ώστε να μπορέσουν να ευημερήσουν και οι άνθρωποι και όχι μόνο οι αριθμοί.
Σε έκθεσή του για τη Γερμανία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ ζήτησε ευθέως από το Βερολίνο, ο τεράστιος πλέον κρατικός κουμπαράς να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Το Ταμείο ζήτησε ακόμη αύξηση μισθών για να ενισχυθεί η κατανάλωση και να μειωθούν οι ανισότητες των εισοδημάτων στη Γερμανία.
Πρόκειται για προτάσεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υποσχέθηκε ότι φέτος θα αυξηθούν κι άλλο τα φορολογικά έσοδα. Ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε επίσης τις επικρίσεις ότι η Γερμανία δεν επενδύει αρκετά χρήματα.
Οπως ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του που εκπονήθηκε έπειτα από συναντήσεις με τις γερμανικές Αρχές, «το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πρωτοβουλίες που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι οι επενδύσεις σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές, τη φροντίδα των παιδιών, την ενσωμάτωση των μεταναστών και τη μείωση των φορολογικών βαρών στην εργασία».
Επίσης το ΔΝΤ έστειλε μήνυμα ότι «η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει σειρά από δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές (…) για να μειωθούν οι εξωτερικές ανισότητες».
Το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Το πλεόνασμα αυτό διαμορφώθηκε πέρυσι στο 8,3% και έως το 2022 αναμένεται να φτάσει στο 7,5%. Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει το πλεόνασμα αυτό να μειώνεται στο 2,5%.

Πηγή:http://www.tanea.gr