Να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους χθες Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, για να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν, προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν θα τερματιστεί η προσπάθεια», διευκρίνισε ο Μπάιντεν αποδίδοντας εύσημα στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη συνεργασία του.

Ωστόσο, η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, όπως τόνισε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και εφόσον οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Χαμάς».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπως μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τις κοινότητες Καφρ Σούμπα και Οντάισα.

Χθες η Χεζμπολάχ, η οποία πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Διευκρίνισε επίσης ότι εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε οτι ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».