Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες με τους «κόκκινους δανειολήπτες» είναι η αδυναμία να τους πείσουν ότι αξίζει, ότι έχει νόημα και πραγματική ουσία να πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις.
• Στις περισσότερες περιπτώσεις το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου που μένει ανεξόφλητο είναι ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από τη σημερινή πραγματική αξία του ακινήτου.
Εκατομμύρια δανειολήπτες δεν έχουν κίνητρο να πληρώνουν τοκοχρεολυτικές δόσεις. Καλείται δηλαδή ο δανειολήπτης να πληρώνει δόσεις δανείου για μια αξία οικίας κατά πολύ χαμηλότερη από το ύψος της οφειλής.
• «Ελάτε πάρτε το», είναι η συνηθισμένη απάντηση του απελπισμένου οφειλέτη, που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης εξαιτίας της υπερ-φορολόγησης αλλά και της ανεργίας και της καθυστέρησης πληρωμών…
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων βίωσαν την πιο ξαφνική, βίαιη και σε μεγάλο βαθμό υπερβολική «διόρθωση τιμών» στην περιουσία τους.
Όλοι συμφωνούν ότι από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, μέχρι και το 2009 είχε δημιουργηθεί μια τεράστια «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα ένα καλό τριάρι στο Περιστέρι να έχει την ίδια τιμή μ’ ένα μικρό διαμέρισμα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Συνολικά, η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων το 2007-2008 έφτανε το ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Η πλασματική αυτή αύξηση της περιουσίας δημιούργησε το φαινόμενο «wealth illusion», δηλαδή «ψευδαίσθηση πλούτου», με αποτέλεσμα τις υπερβολικές δαπάνες, τον υπερβολικό δανεισμό, που φυσικά οδήγησε στην καταστροφή που όλοι βιώνουμε σήμερα με τα 110 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι τιμές σε όλων των ειδών τα ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40%, και φυσικά την υπερβολή της ανόδου ακολουθεί τώρα η υπερβολή της πτώσης, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαμερίσματα να αλλάζουν χέρια κυριολεκτικά για μια χούφτα κατοστάρικα. Οι Έλληνες έχασαν περίπου 500 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία τους σε σύγκριση με την αξία που είχαν το 2008.
Αθήνα – Θεσσαλονίκη – περιφέρεια
Καθημερινά ακούμε, διαβάζουμε και μαθαίνουμε απίστευτες αγοραπωλησίες, π.χ. διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που έφτασαν πλέον να πωλούνται ακόμη και σε τιμές κάτω από 4.000 ευρώ, δηλαδή όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Αντίστοιχα προκλητικά χαμηλές τιμές καταγράφονται σε «πωλήσεις εξ ανάγκης» στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπου διαμερίσματα και σπίτια μεταβιβάζονται σε τιμές από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ στην συντριπτική πλειονότητά τους τα μεταχειρισμένα ακίνητα ενός και δύο δωματίων, δηλαδή επιφάνειας από 20 έως 55 τ.μ., πωλούνται σταθερά κάτω από 30.000 ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η γενική κάμψη των τιμών των ακινήτων είναι αισθητά ηπιότερη, καθώς στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις η πτώση των τιμών δεν ξεπερνά το 38,7%, ενώ στις λοιπές περιοχές (ειδικά στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές), η πτώση των τιμών των κατοικιών δεν ξεπερνά το 37,4%.
Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Κατοικιών της πιστοποιημένης εταιρίας εκτιμητών Geoaxis Property & Valuations Services, που καταγράφει την εικόνα της αγοράς σε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές της Αττικής, και συγκεκριμένα σε Χολαργό, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Αμπελοκήπους και Περιστέρι, είναι αποκαλυπτικά:
Τα παλαιότερα διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 15 ετών) κατέγραψαν πτώση κατά 0,77%, ενώ στα νεόδμητα η κάμψη των τιμών είναι ελαφρώς υψηλότερη, αγγίζοντας το 0,83%.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα παλαιότερα διαμερίσματα του Παλαιού Φαλήρου, όπου η πτώση δεν ξεπέρασε το 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στον Χολαργό, όπου τα παλαιότερα διαμερίσματα μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Σε ό,τι αφορά τις νέες κατασκευές το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο.
Η μέση τιμή πώλησης στον Χολαργό ανήλθε σε 2.300 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,85%), στο Παλαιό Φάληρο σε 1.990 ευρώ/τ.μ. (από 2.000 ευρώ/τ.μ. πέρυσι), στο Μαρούσι σε 1.770 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,65%), στους Αμπελοκήπους σε 1.600 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,8%), ενώ στο Περιστέρι η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 1.335 ευρώ/τ.μ. (πτώση 1,1%).
Η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται
Τα καλά νέα είναι ότι αργά-αργά η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκει την ισορροπία της σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμβριθείς αναλύσεις που δεν προβλέπουν περαιτέρω πτώση τιμών παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση (ανεργία, φορολογία, capital controls) δεν εξέλιπαν.
Σίγουρα, οι Έλληνες δεν χτίζουν όπως παλαιά. Οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93% (με βάση την επιφάνεια).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα από 10,8% το 2007, σε μόλις 0,8% το 2015.
Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι το 2016 σηματοδότησε και τη χαμηλότερη ετήσια υποχώρηση από την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. Η πτώση τιμών στα διαμερίσματα και τις κατοικίες περιορίστηκε σε 2,2% (από 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014), με το ρυθμό της πτώσης να βαίνει συνεχώς μειούμενος.
• Το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,2%.
• Το δεύτερο τρίμηνο η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,5%.
• Το τρίτο τρίμηνο η πτώση περιορίσθηκε σε 1,5%.
• Το τέταρτο τρίμηνο οι τιμές των ακινήτων έπεσαν μόλις 0,6%.
Όλα δείχνουν ότι η αγορά μπαίνει για πρώτη φορά σ’ έναν νέο κύκλο σταθεροποίησης των τιμών ύστερα από 8 διαδοχικά χρόνια πτώσης των αξιών, παρά τον εξαιρετικά χαμηλό όγκο των συναλλαγών.
200.000 απούλητα διαμερίσματα
Τα βασικά δεδομένα της αγοράς δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα τεράστιο απόθεμα 200.000 κενών και απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών, χωρίς να υπάρχει αύξηση της εγχώριας ζήτησης αφού η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χιλιάδες Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην πατρική στέγη αφού δεν αντέχουν οικονομικά να συντηρήσουν την κατοικία στην οποία μένουν.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, όταν ρωτήθηκε για την πορεία της αγοράς ακινήτων επεσήμανε ότι «ουδείς μπορεί σήμερα να υποστηρίξει ότι υφίσταται πραγματική κτηματαγορά, δεδομένου ότι για να συμβεί αυτό χρειάζονται και αγοραστές και όχι μόνον πωλητές ακινήτων».
Για να επιστρέψουν οι αγοραστές και να βρει η αγορά τη φυσική της ισορροπία πρέπει να «αποκατασταθεί η αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, για την απόκτηση της οποίας οι Έλληνες εργάστηκαν, στερήθηκαν, ξενιτεύτηκαν», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Ιωάννης Ρεβύθης στις βασικές προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εκτίμησε ότι «θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να υπάρχει αφορολόγητο σε όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα, και ιδιαίτερα σε τουριστικά ακίνητα, και να υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης αναφέρει ότι «η κατασκευή και πώληση κτιρίων κατοικιών, διαμερισμάτων ή μεζονετών, καθώς και γραφείων, διανύει ουσιαστικά τον δέκατο χρόνο ύφεσης, με αποτέλεσμα 800.000 – 1.000.000 επιστήμονες, εργάτες, τεχνίτες άμεσα ή έμμεσα από τους 160 εμπλεκόμενους κλάδους να ζουν το πρόβλημα της ανεργίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική Οικονομία και για την κοινωνία».
Φυσικά, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια που διευκολύνει τις τράπεζες στην άσκηση πίεσης προς τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους θα οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές. Αν, μάλιστα, μπουν στο παιχνίδι και τα funds, τότε υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πιεστούν περαιτέρω και οι τιμές στο σύνολο της αγοράς.
Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί
Η προσπάθεια των τραπεζών να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια θα ανατρέψει πλήρως την αγορά όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά –κύριως ίσως– και στα επαγγελματικά ακίνητα που διαθέτουν υπερχρεωμένες εταιρίες. Ήδη βγαίνουν στο σφυρί περιουσίες επιχειρήσεων, και αυτό σημαίνει γενική υποχώρηση των τιμών σε όλους τους κλάδους εξαιτίας της υπερ-προσφοράς.
Η πρώτη τράπεζα που προχωρά σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Η Τρ. Πειραιώς δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό ιστότοπο, στον οποίο θα παρουσιάζει ιδιόκτητα ακίνητα, κατοικίες και επαγγελματικά, και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα διενεργεί ανοιχτές και διαφανείς online δημοπρασίες παράλληλα με τη δυνατότητα άμεσης αγοράς.
Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του/των ακινήτων από την τράπεζα με ευνοϊκούς όρους.
Είναι προφανές ότι η Τρ. Πειραιώς με αυτή την κίνηση προσπαθεί πρώτα απ’ όλα να «δημιουργήσει αγορά», δηλαδή να υπάρξει κινητικότητα, αποταμιευτικό ενδιαφέρον και περισσότερες αγοραπωλησίες.
Με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αποφεύγονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, και φυσικά ενθαρρύνεται η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, μόνο μέσω online δημοπρασιών έχουν πωληθεί 200.000 ακίνητα ύψους 34 δισ. δολαρίων προσελκύοντας αγοραστές από 100 χώρες.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε πλήρες πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ιδιόκτητα ακίνητα που προωθούνται προς πώληση και θα μπορούν να αναζητήσουν εύκολα κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους με βάση τις επιλογές και τις προτιμήσεις τους. Στην πρώτη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2017, η τράπεζα θα διαθέσει 58 ιδιόκτητα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που δεν διορθώνεται, απλώς καταργείται, ήταν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.
Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς φτιασιδώνει τον ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν μπορεί να καταργήσει τον αποτελεσματικότερο φόρο στην ιστορία της χώρας.Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ξαναπάρουν μολύβι και χαρτί για να μετρήσουν πόσα θα πληρώσουν του χρόνου.
Ο ΕΝΦΙΑ θα επανασχεδιαστεί και θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές των ακινήτων, οι οποίες σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προσαρμοστούν στις εμπορικές τιμές μέχρι το τέλος του 2017.
Η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, αφού ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια μείωση που έγινε το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Οι μειωμένες τιμές των ακινήτων οδηγούν αυτόματα σε μικρότερο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους, αλλά και σε μειωμένες εισπράξεις από το φόρο για το Δημόσιο.
Σε καμία περίπτωση, όμως, το οικονομικό επιτελείο δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ που αποφέρει ο ΕΝΦΙΑ το 2018, ειδικά σε μια κρίσιμη χρονιά που ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να «διευρύνουν» τη φορολογητέα βάση. Με απλά λόγια, αυτό θα γίνει με:
• αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου,
• περιορισμό των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα,
• μείωση ενδεχομένως του ορίου των 200.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων πάνω από το οποίο επιβάλλεται σήμερα ο ΕΝΦΙΑ.Όπως αναφέρεται στο κείμενο του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου, σε περίπτωση που οι νέες φορολογητέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν έστω και σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ, που έχει προϋπολογιστεί να εισπράττεται κάθε χρόνο από τον συγκεκριμένο φόρο, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του ΕΝΦΙΑ και θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές του, ώστε το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθούν να διατηρηθεί στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ.
Ο ΝΕΟΣ ΕΝΦΙΑ
Το σχέδιο έχει ως εξής:
1) Μέχρι τα τέλη Μαΐου 2017 θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων, η οποία θα συνεργαστεί με μια ομάδα διευθυντικών στελεχών υψηλού επιπέδου, όπου θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να βελτιώσει την ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακινήτων με την πρόσληψη έμπειρου εκτιμητή και ομάδας και ζητώντας τεχνική βοήθεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017.
2) Έως το τέλος Ιουλίου 2017 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, θα έχουν ταξινομηθεί πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία και θα έχει προσδιοριστεί η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των αξιών και η μεθοδολογία αποτίμησης που σχετίζονται με τις διαφορετικές κατηγορίες των ακινήτων.
3) Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει βελτιωθεί η ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακίνητης περιουσίας με την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών και τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας.
4) Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει αναπτυχθεί επίσης μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
5) Έως το τέλος Νοεμβρίου 2017 θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες.
6) Έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα έχει θεσπιστεί νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.
7) Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.
Ο ΟΑΕΔ κλήρωσε 11 χιλιάδες κατοικίες
Από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η διάθεση εκατοντάδων κατοικιών σε δικαιούχους του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε ειδική προνομιακή τιμή, το ύψος της οποίας έχει την ιδιαίτερη σημασία του.
Στα 304,41 ευρώ το τ.μ. καθόρισε την ενιαία τιμή παραχώρησης 11.134 κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, σε 150 οικισμούς πανελλαδικά, το διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.
Σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε εδώ και 2 μήνες τη διαδικασία έκδοσης και παράδοσης των Οριστικών Τίτλων Κυριότητας των κληρωθεισών κατοικιών σε όσους οικισμούς εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων.
Μέχρι πρόσφατα, ο τρόπος υπολογισμού και το υψηλό κόστος της τιμής παραχώρησης των κατοικιών οδηγούσαν σε επίπεδα τιμών που δεν αντιστοιχούσαν στις δυνατότητες των δικαιούχων και στις έννοιες «κοινωνική κατοικία» και «κοινωνική παροχή».
Την τελευταία δεκαετία οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο κυμάνθηκαν από 650 έως 1.035 ευρώ.
«Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των δικαιούχων οικιστών είχε προκριθεί η λύση των προσωρινών παραχωρητηρίων με ελάχιστη μηνιαία δόση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας όλο και μεγαλύτερης ομάδας πολιτών χωρίς οριστικό τίτλο ιδιοκτησίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.
Με σκοπό την ισόνομη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των οικιστών, η ενιαία τιμή θα εφαρμοστεί και για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους οριστικούς τίτλους με τιμή παραχώρησης άνω των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν έχουν εξοφλήσει το τίμημα.
Πηγή:http://www.vradini.gr/