Κατά 25 εκατ. ευρώ αυξάνεται η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ομιλία της στις Βρυξέλλες η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει συνολικά 100 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα».

Υπενθυμίζεται ότι, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η Ε.Ε. σκόπευε να επανεξετάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Τελικά, ανακάλεσε την απόφαση αυτή λόγω σφοδρών αντιδράσεων και εν μέσω διαδηλώσεων υπέρ του παλαιστινιακού λαού και της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η βοήθεια αυτή είναι σημαίνουσας σημασίας την ώρα που ο πολιορκημένος θύλακας βρίσκεται χωρίς τα στοιχειώδη ήδη πρώτης ανάγκης από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή.

Ελλείψεις σε φάρμακα, νερό, τρόφιμα, καύσιμα και η διακοπή του ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών, διαμορφώνουν συνθήκες μιας καταφανούς ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.