Απέρριψε για ακόμη μία φορά χθες Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάθε ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διεμήνυσε πως οι Αρχές της χώρας του θα αναλάβουν τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» αφού τερματιστεί ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που σήμερα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων» δήλωσε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ενώ δικαιολογώντας την «ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς, ανάφερε: «Όταν δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς».
Νωρίτερα χθες, ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε από τον Λίβανο όπου βρίσκεται ότι η Χαμάς θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αποδεχθεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση του Βισί», παραπέμποντας στο δοσιλογικό γαλλικό καθεστώς την περίοδο της ναζιστικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν μερικές ώρες αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κάτι που χαρακτήρισε «πιο επείγον κάθε ώρα που περνάει», προκειμένου να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών».
«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι παραπάνω από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα» είπε ο Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Γιούνις αλ Χάτιμπ τόνισε χθες: «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Χιλιάδες επί χιλιάδων αμάχων σκοτώνονται… Τα μέλη μας σκοτώνονται. Οι εθελοντές μας σκοτώνονται».
Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην παλαιστινιακή περιοχή, μεταξύ των πιο πυκνοκατοικημένων στον πλανήτη, που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.022 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες.
Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου «να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».
Από το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κλιμακώνει την εκστρατεία βομβαρδισμών του, κάτι που αναμένεται να κρατήσει «ημέρες», καθώς χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας από την 27η Οκτωβρίου.
Ο Γκουτέρες στηλίτευσε χθες το ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει μέσω Ράφα -όπου βρίσκεται συνοριακή διέλευση που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο- είναι τραγικά ανεπαρκής. «Έχουν φτάσει 569 φορτηγά από την 21η Οκτωβρίου», όπως εξήγησε μιλώντας για «σταγόνες» βοήθειας που αδυνατούν να καλύψουν «τον ωκεανό αναγκών».
Η Λωρίδα της Γάζας, από όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε πως «αποσύρεται» το 2005, έπειτα από κατοχή 38 χρόνων, υφίσταται αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια, αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Χθες Δευτέρα, παλαιστίνιοι τραυματίες και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα επιτράπηκε να περάσουν στο αιγυπτιακό έδαφος μέσω Ράφας, ανέφερε αξιωματούχος, έπειτα από διήμερη αναστολή των απομακρύνσεων αυτής της φύσης, που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η χώρα σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών», εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε στις 31 Οκτωβρίου το Κογκρέσο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη παράδοση βομβών τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.
Η «WSJ» αναφέρει πως έλαβε γνώση της σχετικής αλληλογραφίας, από την οποία προκύπτει πως η θυγατρική της ισραηλινής Rafael Advanced Defence Systems στις ΗΠΑ, η Rafael USA, θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρεία αμυντικών συστημάτων προς χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).