Δραματική ήταν και η χθεσινή νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας από τους συνεχείς και ιδιαίτερα σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις του διεξάγονται «στην καρδιά της πόλης της Γάζας», ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η Δυτική Όχθη.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι έπεσαν βόμβες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια που ισοπεδώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, η εν λόγω επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 19 άνθρωποι καθώς επλήγη κτίριο κοντά στη Τζαμπαλίγια.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι τα στρατεύματα της ταξιαρχίας πεζικού Ναχάλ κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως «φυλάκιο 17», στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης, καθώς και ότι εντόπισαν πολλά όπλα και αποκάλυψαν φρεάτια σήραγγας, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο και οδηγούσε σε μια «εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή στον καταυλισμό Αμάρι στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί.

Δραματική είναι η κατάσταση των Παλαιστινίων που δεν έχουν φύγει προς τον Νότο, καθώς έχει προκύψει κρίση νερού για τους κατοίκους της Γάζας, αναγκάζοντάς τους να σχηματίζουν μεγάλες ουρές και να περιμένουν για ώρες για μια ευκαιρία να πάρουν μια μικρή ποσότητα.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη σε κανένα Παλαιστίνιο τραυματία, αλλοδαπό ή πολίτη με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η διέλευση στη Ράφα, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών Αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην αιγυπτιακή επικράτεια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό στις 3 και τις 4 Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο. Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.