Σε δηλώσεις προέβησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του τονίζοντας: «Συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο και ενισχύουμε τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να αναχαιτιστούν οι μεθοδεύσεις που ανατρέπουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράσης της από τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε υπερ της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς όρους. Θα συνδράμουμε με ανθρωπιστικούς διαδρόμους βοήθειας στους αμάχους της Γάζας. Είμαστε παρόντες και συντονίζουμε κάθε πρωτοβουλία».
Για παραγωγική και αποτελεσματική συνάντηση, καθώς και για τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι δύο χώρες ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης και των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν για την Μέση Ανατολή. Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μπορούν να είναι μέρος της λύσης προσφέροντας και συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων προκύπτουν», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης κυριάρχησε το επείγον ζήτημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάνοιξης θαλάσσιων διαδρομών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διεθνή διάσκεψη χθες Πέμπτη στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την πρόθεση της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Γάζα. «Υποστηρίζουμε ένθερμα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη» τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.