Μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας κοντεύει να ολοκληρωθεί και θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» Ισραηλινός αξιωματούχος .
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι όμηροι θα απελευθερωθούν ομαδικά σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ η οργάνωση έχει δηλώσει την προθυμία της να απελευθερώσει 70, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο οποίο επικαλείται έναν Άραβα αξιωματούχο που λέει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιες γυναίκες και νέοι στις ισραηλινές φυλακές που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα. Το Ισραήλ θα συμφωνούσε επίσης σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός έως και πέντε ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των ομήρων και η εισροή βοήθειας για τους αμάχους της Γάζας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Το Ισραήλ θέλει επιβεβαίωση ότι οι άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι θα ταυτοποιηθούν ο καθένας ξεχωριστά και θα απελευθερώνονται σε ανταλλαγή με τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Αυτή η διαδικασία ταυτοποίησης είναι μία από τις λεπτομέρειες που οι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ακόμη χθες Δευτέρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συμφωνία για τους ομήρους σε τηλεφώνημα την Κυριακή, εκφράζοντας την προσωπική του «εκτίμηση» στον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, του οποίου το έθνος ενήργησε ως μεσολαβητής με τη Χαμάς. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και η προσωρινή εκεχειρία θα μπορούσαν να μειώσουν τον διεθνή αναβρασμό γύρω από τον πόλεμο. Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν θα συμφωνήσει να τερματίσει την εκστρατεία του για την καταστροφή της στρατιωτικής ισχύος της Χαμάς.
Η διαπραγμάτευση του Ισραήλ με τη Χαμάς γίνεται με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, όπου βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Η Μοσάντ συνεργάζεται στενά με το Κατάρ και τη CIA για τη διαμόρφωση της συμφωνίας. Η Αίγυπτος παίζει επίσης βοηθητικό ρόλο ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις και ασκώντας πιέσεις στη Χαμάς, εκτιμούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.