Την τέταρτη και τελευταία ημέρα της διανύει η εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σήμερα Δευτέρα και τα δύο μέρη συζήτησαν το ενδεχόμενο παράτασής της, μια κίνηση που έχει την υποστήριξη -μεταξύ άλλων- ΗΠΑ και του Κατάρ.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων μερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα ενημέρωσε τους μεσολαβητές πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για δύο ως τέσσερις ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ -με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.
Από την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3. Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν χαρακτήρισε μεν «ευλογία» τη ρήτρα που προβλέπει παράταση της ανακωχής , πρόσθεσε όμως: «Έχω επίσης πει πως μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν».
Στη Ραμάλα αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιοι
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λεωφορεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μετέφεραν στη Ραμάλα και στην Μπεϊτούνια αποφυλακισθέντες που υποδέχθηκαν πλήθη ανεμίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.
Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια.