Με τον Βρετανό ομόλογό του Nτέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατόπιν αιτήματος του Κάμερον, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Στο μεταξύ, κανονικά θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το θέμα του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ, προκαλώντας αντιδράσεις σε Ελλάδα αλλά και Βρετανία. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές.
«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος από το Βρετανικό Μουσείο στην εφημερίδα «Τα Νέα», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε πως μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.
Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί, άλλωστε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ενώ ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Κίερ Στάρμερ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εκφράζει μια διαφορετική προσέγγιση για τα Γλυπτά εφόσον το κόμμα του κερδίσει στις επόμενες εκλογές.