Στην εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη προχώρησε η πλειοψηφία της Επιτροπής κατόπιν γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία στο πρόσωπό της συντρέχουν στην ίδια υπόθεση οι ασυμβίβαστες ιδιότητες του συνηγόρου κατηγορίας και του μέλους ανακριτικής επιτροπής.
Το επιστημονικό συμβούλιο βασίζει την γνωμοδότησή του στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με βάση τις διατάξεις του οποίου το εν λόγω μέλος πρέπει να εξαιρεθεί από την επιτροπή.
Την εξαίρεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, και καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και Ελληνικής Λύσης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο προεδρείο και τα μέλη της Επιτροπής χαρακτηρίζοντας παράνομη την εξαίρεσή της από τις εργασίες της εξεταστικής και επικαλούμενη διαμαρτυρία του συλλόγου πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών που αναφέρει ότι η παρουσία της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας διασφαλίζει την διερεύνηση της υπόθεσης.
H κυρία Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε επίσης τη νομιμότητα της γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου ως προς την αρμοδιότητά της αλλά και της σύνθεσης του προεδρείου και της εξεταστικής, με τον ισχυρισμό ότι και ο πρόεδρος της επιτροπής, επειδή εξέφρασε μεροληπτική άποψη, και ο κ. Πλεύρης, επειδή έχει μηνυθεί, πρέπει να εξαιρεθούν.
Κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής η κυρία Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον πρόεδρο της, κατηγορώντας τον ότι δεν σέβεται τους νεκρούς. Ο Δ. Μαρκόπουλος της απάντησε ότι κάνει εμπόριο νεκρών και να την κατηγόρησε ότι μετέρχεται παρελκυστικές τακτικές. Ο Θάνος Πλεύρης, εισηγητής της ΝΔ, από την έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε ότι μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί και, από τη στιγμή που δεν το πράττει, η επιτροπή οφείλει να πάρει θέση.