Στην επιτροπή της δημόσιας έρευνας για την πανδημία κορωνοϊού κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άρχισε την ομιλία του ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο».
«Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο των θυμάτων του κορωνοϊού και των οικογενειών τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται ότι έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διαβάζοντας 6.000 σελίδες εγγράφων και κλεισμένος επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times» που αποκάλυψε τους βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει καταθέτοντας στην επιτροπή.
Την ίδια ώρα έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται η έρευνα πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και διαμαρτύρεται για τον τρόπο που ο Μπόρις Τζόνσον χειρίστηκε την επιδημία.
Ο ίδιος ο Τζόνσον κινδύνεψε να πεθάνει από την Covid τον Απρίλιο 2020. Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.
Η επιδημία της Covid σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενώπιον της επιτροπής, που έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα WhatsApp και έγγραφα, ορισμένοι πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον έχουν περιγράψει έναν ευμετάβλητο, ασυνεπή άνθρωπο που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ αποφάσισε υπερβολικά αργά την επιβολή lockdown.
«Είναι ανίκανος να κυβερνήσει» έγραφε σε μηνύματα στο WhatsApp ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός της χώρας, προσθέτοντας: «Αλλάζει στρατηγική κατεύθυνση κάθε μέρα».
Ο Μάρτιν Ρέινολντς, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε επίσης μία δυσλειτουργική κουλτούρα εντός του επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρώην διευθυντή του γραφείου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει καταθέσει ότι κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ο Βρετανός πρωθυπουργός «ήταν αλλού», διότι δούλευε ένα βιβλίο για τον Σαίξπηρ.