Πρώτο θέμα είναι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Στην ανταπόκρισή της η Βρετανίδα δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ σημειώνει ότι καλά φαίνεται πως πήγε η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μεταφέρει όσα είπε ο Ερντογάν είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με μια «καζάν-καζάν (win-win) προσέγγιση», αποφεύγοντας τις εντάσεις του προηγούμενου διαστήματος, ενώ υπενθυμίζει την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε την ελληνική πρωτεύουσα ήταν πριν από ακριβώς έξι χρόνια. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τότε η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί «ιστορική», αλλά εξελίχθηκε σε λεκτικό πεδίο μάχης καθώς ο Ερντογάν, αφήνοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, είχε προχωρήσει σε επίθεση.

Ο Guardian περιγράφει όσα είχαν συμβεί το 2017: «Μέσα σε μία ώρα από την άφιξή του είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, είχε θέσει το ακανθώδες ζήτημα της διχασμένης από τον πόλεμο Κύπρου και είχε εκφράσει την οργή του για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ είχε επικρίνει τους Έλληνες για τη μεταχείριση οθωμανικών μνημείων, μια κληρονομιά των 400 χρόνων οθωμανικής κυριαρχίας».

«Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει» είπε στον «Guardian» ένας καλά ενημερωμένος διπλωμάτης, ο οποίος -σύμφωνα με την εφημερίδα- πρόσθεσε: «Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας μπουνιές από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Ο περίφημος απρόβλεπτος ηγέτης θα αφήσει στην άκρη την ένταση» γράφει ο Guardian και σημειώνει: «Θα κάνει μια επίθεση γοητείας που στοχεύει όχι μόνο στο χτίσιμο γεφυρών, αλλά στέλνει ένα συντονισμένο μήνυμα ειρήνης σε μια εποχή που ο πόλεμος στη Γάζα προκαλεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση καζάν-καζάν (win-win)… Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» είπε -όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα- στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής COP28 για το Κλίμα.

Ο «Guardian» αναφέρεται και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που οι δύο χώρες δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν.