«Η Βρετανία θέτει τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν ο τίτλος της Γκάρτιαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 207, , και ο τίτλος του PRESS TV-UK , «Από το πραξικόπημα μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο πώλησε όπλα στην Τουρκία ύψους £50 εκ λιρών».

https://www.theguardian.com/world/2017/jan/22/uk-arms-sales-turkey-rights-abuse

Σύμφωνα με τις στατιστικές για εξαγωγές που δόθηκαν στην δημοσιότητα και στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία είναι τώρα ο κύριος αγοραστής βρετανικής κατασκευής όπλων. Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα, πυραύλους, βόμβες και άλλα είδη και εξαρτήματα

Από δε το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο πώλησε στην Τουρκία όπλα αξίας £330 εκ λιρών. Η Τουρκία στο κατάλογο του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου βρίσκεται ως χώρα προτεραιότητας για εξαγωγές όπλων. Όμως, γράφει η Γκάρτιαν , «οι πωλήσεις αυτές έρχονται καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για τη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι βουλευτές είχαν δεύτερη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές που δίνουν στον πρόεδρο Ερτογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο Ερτογάν θα μπορεί να επιλέγει τους υπουργούς και δικαστές και θα τερματιστεί η θέση του πρωθυπουργού, μια κίνηση που οι επικριτές βλέπουν ως αρπαγή της εξουσίας» .

Τα δημοσιεύματα υπενθυμίζουν ότι από τον περασμένο Ιούλιο και το αποτυχημένο πραξικόπημα πέραν των 125,000 ανθρώπων έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους και περίπου 40,000 έχουν συλληφθεί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι αντιφρονούντες βασανίστηκαν από το καθεστώς.

«Η πολιτική κατάσταση στη Τουρκία είναι ασταθής και οι συλλήψεις σημαίνουν ότι η καταπίεση γίνεται ολοένα και χειρότερη», δήλωσε ο Άντριου Σμίθ της Εκστρατείας Εναντίον της Εμπορίας Όπλων. «Η κυβέρνηση συνεχώς μας τονίζει πώς αυστηρά είναι τα κριτήρια για τις πωλήσεις όπλων εντούτοις συνεχίζει και εξοπλίζει και προμηθεύει καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Το επακόλουθο της απόπειρας του πραξικοπήματος ήταν μια διάβρωση της δημοκρατίας στη Τουρκία και η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να την νομιμοποιήσει. Τα δικαιώματα των τούρκων πολιτών είναι πιο σημαντικά από τα κέρδη των εταιριών όπλων», πρόσθεσε ο κ. Σμίθ.

Τα δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που εξασφάλισαν οι Τάιμς, καταγράφει ότι η τουρκική ΜΙΤ, είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει καταλόγους ‘ενοχλητικών πολιτών’ εδώ και χρόνια, όπως και το σχέδιο με το κύμα των συλλήψεων τη μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ήδη έτοιμο προηγουμένως. Το πραξικόπημα ήταν απλώς ο καταλύτης για τις συλλήψεις που είχαν ετοιμαστεί προηγουμένως.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 23.1.2017

(Ανταπόκριση και στο Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου 23.1.2017).

Φωτογραφία πλαίσιο στο δημοσίευμα του Presstv.uk.

http://www.presstv.ir/Detail/2017/01/22/507223/UK-Turkey-arms-sales

 

Πηγή: https://olympia.gr