Tο καλό κλίμα της συνάντησης με τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρόθεση βελτίωσης των σχέσεων με την Ελλάδα επαναβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής στην Τουρκία.
«Υπέγραψα τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ετσι, επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την πείρα και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να διασφαλιστεί αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου. Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συζήτησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μία φορά την υποστήριξή μας, ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Ελπίζω οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμύρια και επιφάνεια 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουμε αμυντικές δαπάνες που δεν συγκρίνονται με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά ποσά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτοί οι αριθμοί μας έρχονταν πάντα πριν, τους έχουμε ακολουθήσει. Για παράδειγμα, σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε “ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας» τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και αναφέρθηκε στην επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών πέραν του ενεργειακού τομέα. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» είπε.
Αναφερόμενος στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν τόνισε πως ουσιαστικά οι εντάσεις πλήττουν περισσότερο Ελλάδα και Τουρκία, μιλώντας για δίκαιη κατανομή των πόρων της περιοχής.
«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι το αντίθετο. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε λόγο στο δίκαιο άλλων, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις».